Zijderups – Robert Galbraith (J.K. Rowlings)

Titel: Zijderups
Auteur: Robert Galbraith (aka. J.K. Rowling)
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7210 8

Weleens gehoord van “type casting”? Dat is het fenomeen dat een acteur die met groot succes een bepaalde rol heeft gespeeld voortaan alleen nog maar soortgelijke rollen krijgt aangeboden. Daniel Ratdcliffe, de acteur die de rol van Harry Potter vertolkte, liep bijvoorbeeld dit risico. Reden voor hem om vooral héél afwijkende rollen te gaan spelen.

Een fenomeen dat op type casting lijkt kan zich ook voordoen bij schrijvers. Zo wéét iedereen wel wat ze kunnen verwachten bij een nieuwe Ludlum. En om bij Harry Potter te blijven; als je zo een succesvolle boekenserie hebt geschreven, is de druk om iets soortgelijks te doen natuurlijk enorm. Goede set dus, dat J.K. Rawling haar thriller “Zijderups” onder het pseudoniem “Robert Galbraith” heeft uitgebracht.

Onhandig dan weer, dat de uitgever er een sticker op heeft geplakt om duidelijk te maken dat het toch echt om Rowling gaat. Dus, inderdaad, het Harry Potter-gevoel maakte zich in het begin van dit boek meester van me. Gelukkig duurde dit niet lang, want “Zijderups” is gewoon een goede thriller. Een thriller met een heerlijk onconventionele hoofdpersoon; een oud-militair met één been die een detective-bureau runt met een secretaresse die ook PI wil worden.
Op het moment dat hij doodop is, laat hij zich verleiden een klus op zich te nemen. Hij moet een vermiste schrijver zoeken. Al snel ontdekt hij dat er van deze schrijver een manuscript in omloop is, waarin zo een beetje de hele literaire wereld ongelofelijk te kakken wordt gezet. Zou één van de slachtoffers van deze pennenvrucht de schrijver iets hebben aangedaan? Of is er toch iets anders aan de hand? Of…?

Hoe je het ook wendt of keert, Rowling/Galbraith houdt je keer op keer voor de gek. Een schijnbeweging hier, een mafketel daar. Bij vlagen verwarrend. Heerlijk boek, dat de échte magie van het geschreven verhaal in zich heeft! Alleen die citaten waar elk hoofdstuk mee begint… misschien dat mensen met een Masters’ titel in de Engelse literatuur daarmee uit de voeten kunnen, maar mij zegt het helemaal niets.

Waardering: 7,5/10


Lees “Zijderups” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.