Ik zie jou – Clare Mackintosh

Titel: Ik zie jou
Auteur: Clare Mackintosh
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978 90 261 3775 4

Welke routine heb jij in je leven?

Zoë Walker reist zoals elke ochtend met de trein naar haar werk. Een vaste routine. Zoals ze wel vaker doet bladert ze door de krant die op een tafeltje naast haar is achtergelaten. Wanneer ze bij de rubriek met seksadvertenties tegenkomt krijgt ze de schok van haar leven: is dit nu haar foto die hier staat? Hij is niet zo duidelijk, maar ze zou durven zweren… 

Zoë is er niet gerust in. ‘s Avonds toont ze de foto aan de rest van het gezin, maar deze geloven niet dat zij het is op de foto. Omdat ze het niet vertrouwt, houdt ze verder de advertenties in de gaten. Als ze op een dag een artikel leest over een vrouw die gewurgd is teruggevonden, herkent ze tot haar schrik de vrouw. Ze zag haar foto in een advertentie enkele dagen geleden. Hierdoor geraakt Zoë overtuigd dat ze wel eens in gevaar zou kunnen zijn.

De enige die haar aanvankelijk gelooft is politieagente Kelly Swift. Na fouten uit het verleden wil zij zichzelf bewijzen en koste wat het kost deze zaak oplossen. Slaagt ze hierin voordat er meer slachtoffers vallen?

“We zijn allemaal gewoontedieren. Zelfs jij. Elke dag pak je dezelfde jas en je vertrekt elke morgen op dezelfde tijd. . . .  En al die dingen weet ik omdat het nooit in je is opgekomen dat er iemand naar je kijkt. Routine is je troost. Het is bekend, vertrouwd. Door die routine voel je je veilig. Die routine zal je dood worden.”  (p.58)  

Clare Mackintosh heeft met “Ik zie jou” een thriller neergezet over een onderwerp dat ons toch wel even doet stilstaan bij onze dagdagelijkse gewoontes. We staan er niet bij stil dat we vaak erg voorspelbaar zijn. Of hoeveel andere mensen over ons weten. Met Facebook en Twitter is een foto of bericht heel snel gedeeld. “Ik zie jou” speelt hier handig op deze thema’s in.

Vanaf de eerste bladzijde zat ik volledig in het verhaal. De spanning liet wel even op zich wachten, dit ook omdat het verhaal wisselt tussen Zoë en Kelly, maar al snel zat ik op het puntje van mijn stoel en kon ik het boek amper wegleggen. Ook de schuingedrukte passages tussenin, waar de dader aan het woord is, maakt dat het verhaal haar spanning behoudt.

En dan het einde. “Ik zie jou” heeft mijn verwachting volledig ingelost. Het verhaal eindigt met een climax vol actie. En als je dan denkt dat het verhaal ten einde is en weet hoe alles zit, komt daar nog de epiloog, waardoor het boek eindigt met een onverwachte plottwist.

Clare Mackintosh heeft mij volledig verrast. En dat gebeurt niet vaak! 

Waardering: 9/10


Lees “Ik zie jou” zelf!

Cover "Ik zie jou" - Clare Mackintosh

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

7 reacties

  1. Ik vond de twist aan het eind erg leuk! Had jij die zien aankomen? Dat vond ik echt een leuke.

  2. Leuk om te zien dat ik niet de enige ben die lezen zo fijn vind!

  3. Ik moet echt weer meer gaan lezen en dit boek moet maar eens op mijn lijstje! Leuke omschrijving!

  4. Oh ik ben benieuwd! Deze wil ik ook wel eens lezen dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.