Wrede onschuld – Marianne Swinkels

Titel: Wrede onschuld
Auteur: Marianne Swinkels
Uitgever: Selfpub
ISBN: 978 94 632 3458 0

Marijke heeft een gelukkig leven met haar kersverse man Tim. Toch draagt ze een geheim met haar mee. Ze besluit dat het eindelijk tijd is om dit geheim met haar man te delen. Kort daarna worden Marijke en Tim slachtoffer van een brute aanslag, waarbij Tim ernstig gewond geraakt. Marijke heeft geen idee wie het op hen gemunt heeft. Misschien is het een vergissing? Wanneer het echter niet bij deze ene gebeurtenis blijft, is het duidelijk dat iemand het op hen heeft voorzien. Maar wie?

Debuut

“Wrede onschuld” is het debuutboek van Marianne Swinkels. Een vlot lezende thriller vol spanning, met een bovennatuurlijk tintje. Ze bracht het boek in eigen beheer uit.

De plot van “Wrede onschuld” zit goed in elkaar, waarbij je als lezer beetje bij beetje de waarheid achter de aanvallen ontdekt. De grootste verhaallijn draait dan ook rond het leven van Marijke en de gebeurtenissen nadat ze haar geheim aan haar man verteld. De aanval, verblijf in het ziekenhuis, aanval op haar vriendin,… Ook het politieonderzoek wordt goed in beeld gebracht. Naast al het geweld zijn ook de verschillende emoties goed verwerkt.

Emoties

Deze emoties zie je terugkomen op de cover, waar een huilende vrouw te zien is. Angst, woede, verdriet, vreugde,… alles komt in dit relatief dunne boek aan bod. Daarbij zit het verhaal ook boordevol spanning. Deze is vanaf het begin aanwezig, en wordt gestaag opgebouwd in de loop van het verhaal. Met een climax naar de ontknoping toe. Het einde is ontroerend, en geeft je eindelijk een zicht op het ‘geheim’ van Marijke. Al blijven er nog steeds wat vragen achter, en zijn sommige aspecten niet evengoed uitgewerkt.

Marianne Swinkels heeft een heel aangename en vlotte schrijfstijl die zeer goed bij dit boek past. Het verhaal is in begrijpelijke en eenvoudige taal geschreven, wat maakt dat je al snel volledig in het verhaal zit. Ook heeft Swinkels de titel van het boek, “Wrede onschuld”, achteraf gezien zorgvuldig gekozen. Het sluit mooi aan bij de inhoud. Wel had van mij het verhaal nog een tikkeltje uitgebreider gemogen, met zijn 171 bladzijden is het een dun boek, dat ik al snel uit had. Wat uiteraard ook als positief kan worden gezien.

Tegenstrijdigheid karakters

Het hoofdpersonage Marijke Buursman is goed uitgewerkt. Je krijgt een erg goed beeld van haar persoonlijkheid. Marijke is een lieve vrouw die dol is op haar man, familie en beste vriendin. Ze kan echter iets wat anderen niet kunnen, en dit hield ze tot voor kort geheim voor haar man. Na de eerste aanval krijg je als lezer al snel medelijden met Marijke, en wil je net zo graag als zij uitzoeken wat er aan de hand is en wie hiervoor verantwoordelijk is. Door haar sterke karakteruitwerking is dit medeleven intenser.

Het tegendeel kan echter worden gezegd voor veel andere personages. Hun uitwerking is een stuk minder uitgebreid, waardoor je minder voeling met hen hebt. Dat maakt ook dat ondanks het sterke hoofdpersonage je toch wel iets van diepgang minst. Wel heeft Marianne Swinkels extra aandacht besteed aan de interactie en dialogen tussen de personages, wat de verhaallijn realistischer doet overkomen.

Ontroerend einde

Ik ben blij dat ik het debuutboek van Marianne Swinkels heb mogen lezen. “Wrede onschuld” heeft mij zeker kunnen bekoren, al mocht het verhaal van mij nog wat ingewikkelder zijn. Hoewel de ontknoping erg spannend was, had ik al een vermoeden wie de dader was. Ook het paranormale tintje mocht van mij uitgebreider aan bod komen. Al maakte het einde voor mij erg veel goed, dat vond ik erg mooi en ontroerend. Daarnaast verdient Marianne Swinkels nog een compliment voor het goede redigeer werk en vormgeving van haar selfpub boek. Dit heeft ze goed voor elkaar! Hopelijk mogen we in de toekomst nog meer boeken van haar verwachten.

Waardering: 7/10


Lees “Wrede onschuld” zelf!

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.