Weet je nog? – Nora Roberts en J.D. Robb

Titel: Weet je nog?
Auteur: Nora Roberts en J.D. Robb
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8084 4

“Weet je nog” is geschreven door Nora Roberts en J.D. Robb. Maar zoals de liefhebber weet, zijn Nora Roberts en J.D. Robb één en dezelfde persoon. Trouwens, als je het niet wist, kon je het gewoon op de achterkant van het boek lezen. Dus waarom beide namen op de cover van dit volgende deel over Eve Dallas?

Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat de auteur voor beide auteursnamen een geheel eigen stijl hanteert. En inderdaad, in dit boek probeert ze een andere aanpak.

Eve moet (in 2059) zich op een meervoudige moordzaak storten die samenhangt met een diamantroof van meer dan een halve eeuw eerder (2003) plaatsvond. “Normaal” zou je dan af en toe een flashback verwachten, of een getuigeverklaring, aan de hand waarvan de waarheid van 2003 gereconstrueerd wordt.

Roberts doet dat dit keer niet, maar kiest ervoor om zowel het toen, als het nu (dan? Toekomstig heden…) te vertellen. Dat leidt tot twee delen, die op zich elk als zelfstandig boek leesbaar zijn. Nora Roberts schreef het eerste deel, J.D. Robb het tweede deel.

Verschil moet er wezen, toch?

Natuurlijk zijn er stijlovereenkomsten, denk aan de dampende “intieme scenes”, of de liefdesperikelen die echt veel te perfect zijn (ik bedoel, wie vraagt er nu iemand te trouwen nadat ze elkaar drie dagen kennen? En van die mensen, wie houdt het de rest van het leven samen vol?), maar de verschillen zijn veel sterker.

Wat mij verbaasde is dat ik, jaren terug nogal anti-Roberts, het eerste deel sterker geschreven vind dan het J.D. Robb deel. Terwijl het juist de naam Robb is waar ik wél wat mee had. Komt dat doordat het Eve Dallas stuk wat oppervlakkiger is? Misschien. De zaak van Eve was dit keer wel heel eenvoudig en ze maakt steeds gemakkelijker gebruik van de shortcuts van Roarke. Maar ze heeft ook maar de helft van de tijd om de boel op te lossen. En dat Summerset op vakantie is haalt ook een paar leuke interacties uit het assortiment.

Of is het dat het Roberts-deel, ondanks het hoog Dokters-roman-liefdesverhaal-gehalte, toch net wat meer diepgang heeft? De relaties tussen de personages zijn net wat mooier en gedetailleerder. Motieven zijn beter uitgewerkt, er is meer geschiedenis, meer spanning.

Nu ik dit boek heb uitgelezen, vind ik het lastig om er echt één mening over te hebben. Ja, het zijn stiekem twee boeken, maar ze zitten wel samen in één kaft en ze horen toch echt samen.

Ik verwachtte een Dallas, en kreeg een Dallas-light. Dus wat dat betreft is een lage score op zijn plaats. Aan de andere kant zat ik op het puntje van mijn stoel bij het lezen over de diamantroof. Dat is dan weer een hoge score. De link tussen beide verhalen is duidelijk, soms versterkt door personages van toen terug te brengen naar nu. Dat is dan ook weer een pluspunt.

Weet je nog” is voor deze recensent dus wat verwarrend. Alleen, het blijft gewoon leuk om dit boek op schoot te nemen en in het zonnetje (of binnen) te lezen.

Waardering: 8/10


Lees “Weet je nog” zelf!

cover-Weet-je-Nog-JD-Robb-en-Nora-Roberts

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.