Vuurijs – Clive Cussler en Paul Kemrecos

Titel: Vuurijs
Auteur: Clive Cussler en Paul Kemprecos
Uitgever: House of Books
ISBN:978 90 443 0710 8

“Vuurijs” van Clive Cussler is inmiddels een ouwetje. Helemaal uit 2002. Maar daar merk je eigenlijk niet zoveel van (of het moet zijn dat wifi als nieuw wonder van de technologische vooruitgang wordt gezien). “Vuurijs” is vooral een heel spannende thriller.

Het verhaal draait om een Rus, die de teloorgang van de glorie van de USSR met lede ogen aanziet. Rusland moet weer groot en groots worden. Het land moet in haar oude glorie hersteld worden. En deze Rus weet hoe hij dit gaat bereiken. Namelijk door de VS aan de afgrond te brengen en zich tegelijkertijd te beroepen op zijn (vermeende) afstamming van de Romanovs, de Russische tsaristische familie.Kurt Austin, de eigenlijke hoofdpersoon van het boek werkt voor de National Underwater & Marine Agency (NUMA). Hij doet net of hij wetenschapper is, maar stiekem is hij gewoon een ouderwetse spion en special forces man. Als een geavanceerde onderzeeër van de NUMA wordt gestolen, wil de NUMA die natuurlijk terug. Austin gaat op onderzoek uit, samen met zijn team.

Tegelijkertijd zit in Amerika een gepensioneerd oceanoloog op zijn visserskotter wanneer hij een golf waarneemt. Hij beseft al snel dat dit een tsunami gaat worden en waarschuwt de sheriff in zijn woonplaats. Alleen door de snelle evacuatie vallen er geen doden. Maar was dit wel een tsunami? En waarom beschrijven Cussler en Kemprecos dit eigenlijk?

Dat de lijnen mooi samenkomen ligt voor de hand. Ook is boeiend om te zien hoe de twee schrijvers al ruim voor de massa inzagen wat het broeikaseffect precies voor gevolgen zou kunnen hebben. Daarnaast hebben ze mooi ingehaakt op de toenmalige situatie in Rusland (met types als Zjirinovski). Die trouwens met Poetin ook nu zeer actueel is.

Het boek is oud, maar spannend. Boeiend en intrigerend tot het bittere einde.

Waardering: 8/10


Lees “Vuurijs” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.