Het vorige meisje – J.P. Delaney

Titel: Het vorige meisje
Auteur: J.P. Delaney
Uitgever: Cargo
ISBN: 978 90 234 6696 3

In mei kwam “Het vorige meisje” al aan bod in onze rubriek “Vrijdags Voorproefje”. In dit boek volgen we Jane, die na het verlies van haar baby op zoek is naar een nieuw begin. Het huis op Folgate Street lijkt perfect. De architect stelt een paar bizarre regels, die ze voor lief neemt. Mogelijk helpt het haar zich opnieuw uit te vinden, denkt Jane. Die paar regels blijken echter ongeveer 2000 regels.

Als Jane hoort dat Emma,de vorige huurster, op verdachte wijze het leven verloor wordt ze nieuwsgierig. Ze wordt nog nieuwsgieriger wanneer ze ontdekt dat ze uiterlijk erg op Emma lijkt. Wanneer vervolgens uitkomt dat ze ook qua gedrag en beslissingen overeenkomsten vertoont, verandert de nieuwsgierigheid langzaam aan in bezorgdheid.

Het moge duidelijk zijn dat “Het Vorige Meisje” uitgaat van een beangstigend gegeven. Loopt Jane in dezelfde val als Emma? En welke val was dat dan precies? Wie heeft hem gezet? De architect? De vriend van de vorige huurder? Iemand anders? Alle ingrediënten voor een hyperspannende thriller zijn aanwezig. De teleurstelling is daarom extra groot, wanneer blijkt dat het boek maar niet op gang wil komen.

Beoogd effect te duidelijk

Het is af en toe pijnlijk duidelijk welk effect de schrijver (J.P. Delaney is een pseudoniem van een Amerikaanse auteur) wil bereiken. Maar als duidelijk is wat je in een thriller probeert op te roepen, lukt het niet om dit effect teweeg te brengen. Normaal zou de spanning voelbaar moeten zijn, maar het enige wat ik voel is de spanning van de auteur die vergeefs probeert spanning op te roepen.

Het gevolg is dat ik moeite moet doen om dit boek te blijven lezen. Liefst legde ik het terzijde om aan iets anders te beginnen. Maar ja, als je toezegt een boek te recenseren, moet je het wel gelezen hebben, toch? Misschien wordt het nog wat, tenslotte. Maar nee..Zelfs de cliffhanger slaat niet aan en roept slechts een zucht van teleurstelling op.

Na het leesfragment had ik hoge verwachtingen van dit boek. Onterecht, zo blijkt.

Waardering: 5/10


Lees “Het vorige meisje” zelf!

cover-het-vorige-meisje-j-p-delaney

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *