Achter de voordeur – Alex Marwood

Titel: Achter de voordeur
Auteur: Alex Marwood
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8082 0

In een vervallen huis in Londen woont een groep mensen die ieder op zichzelf wonen en liever ergens anders zaten. Maar om uiteenlopende redenen kunnen ze nergens anders wonen.

Collette en Cher zijn op de vlucht. Thomas is teruggetrokken en op zichzelf. De Iraanse vluchteling Hossein woont er in afwachting van de afhandeling van zijn asielaanvraag. Er is nog een bewoner die niemand eigenlijk ooit ziet. En de oude vrouw Vesta, die in het gebouw geboren is en nooit ergens anders heeft gewoond.

Het pand is vervallen en lijkt op het punt van instorten te staan. Toch tikt de huurbaas elke maand een fors bedrag aan huur binnen. Contant, dus zwart. Eigenlijk zou hij het huis liever verkopen, maar ja: Vesta heeft nog huurbescherming, dus hij kan haar niet uitzetten.

Dan valt er ‘s nachts een dode. De bewoners, die allemaal geen zin hebben in politie-inmenging, besluiten zich van het lijk te ontdoen. Wat ze niet weten is dat één van hun huisgenoten in zijn kamer nog een aantal lijken heeft verstopt…

Op zichzelf is de verhaallijn die Marwood heeft verzonnen al ongelofelijk spannend. En zijn personages zijn in “Achter de voordeur” net zo goed uitgewerkt als in het eerder gerecenseerde “Waar is ze”. Maar waar dit boek echt uniek in is, is de gruwelijke wijze waarop Marwood de dader en diens activiteiten portretteert. We krijgen niet alleen de -voor seriemoordenaars haast verplichte- afwijkingen en tics, maar hij “trakteert” ons ook op een uitermate gedetailleerde beschrijving van wat de dader met zijn slachtoffers doet.

Het gebeurt niet vaak, maar Marwood heeft me een paar keer aan het kokhalzen gekregen. Zoiets kun je gewoon niet verzinnen, zo ziek in zijn hoofd is niemand (behalve seriemoordenaars). Ik hoop dat Marwood gewoon heel veel research heeft gedaan, want het alternatief is.. nou ja….

In ieder geval blijkt “Achter de voordeur” een thriller die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Een thriller die je bijblijft. Of je daar blij mee moet zijn, dat valt echter nog te bezien…

Waardering: 9/10


Lees “Achter de voordeur” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *