Voltooid – Mariska Overman

Titel: Voltooid
Auteur: Mariska Overman
Uitgever: de Crime compagnie
ISBN: 978 94 610 9286 1

Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?

Op een open plek in het bos wordt het lichaam van een dode man gevonden. Hij ligt deels begraven onder een berg bladeren.  Uit zijn borst steekt een lange tak waaraan een witte vlag hangt met de boodschap: “KLAAR”.

Dit is het begin van een eigenaardige moordzaak. Om deze zaak op te lossen wordt de hulp ingeroepen van ex-rechercheur Isabel Dieudonné. Door een gebeurtenis uit het verleden is Isabel gestopt met het recherche werk en houdt zich nu bezig met het verzorgen van de doden. Ze is specialiste postmortale zorg. Dat werk laat ze nu echter staan voor een adviserende rol binnen het rechercheteam. Het is de tweede keer dat ze sinds ze is het gestopt het team helpt met een zaak.

Het is onmiddellijk duidelijk dat het om een ingewikkelde zaak gaat. Isabel en haar team moeten alle zeilen bijzetten als ze deze bizarre moord willen oplossen. Ze hebben geen idee wie de moord heeft gepleegd en waarom. Wat heeft de boodschap op de vlag te betekenen? En bovenal is er het besef: blijft het bij deze ene moord? 

Tweede boek rond Isabel Dieudonné

Mariska Overman is er met “Voltooid” in geslaagd om een spannende thriller rond een actueel thema te schrijven. Dit is tevens haar tweede boek met Isabel Dieudonné als hoofdpersonage.

De boeken zijn los van elkaar te lezen, maar het is wel aan te raden om eerst haar eerste boek “Hoofdzaak” te lezen. “Voltooid” gaat namelijk verder waar “Hoofdzaak” is gestopt. Plus je krijgt als lezer heel veel info over de gebeurtenissen uit het vorige boek. Waardoor de grootste spanning al weg is als je het nadien toch nog zou willen lezen.

“Voltooid” is vanaf het begin spannend. Je zit lekker snel in het verhaal en de schrijfstijl maakt dat het boek vlot leest. Het plot zit goed in elkaar, al is het wel voorspelbaar. Ik had snel door wie de dader was. Dat is een minpuntje, maar maakt het boek op zich niet minder interessant.

Alhoewel de verhaallijn dus los staat van het eerdere deel, zie je de ontwikkeling van de personages wel verder gaan. Je ziet hoe Isabel omgaat met wat er in het verleden is gebeurd. Peter, de teamleider, krijgt ook een en ander te verduren. En daarnaast worden er ook enkele nieuwe personages geïntroduceerd die hun eigen rol krijgen in het verhaal.

MORBidee

Dat Mariska Overman in het dagelijkse leven veel bezig is met de dood en rouwverwerking (samen met haar man runt ze Bureau MORBidee), kun je duidelijk merken in haar boeken. Je krijgt als lezer een kijk in hoe het er in de postmortale zorg aan toe gaat. Je krijgt o.a. een idee over hoe het in zijn werk gaat om een overledene op te knappen zodat ze toonbaar zijn (voor bv identificatie)  door de familie. Best wel interessant. Al moet ik zeggen dat dit in “Voltooid” minder sterk naar voor komt als in haar debuut “Hoofdzaak”.

“Voltooid” eindigt met een nawoord van Mariska Overman waarbij je als lezer bij een paar zaken uit het boek gaat stilstaan. Enkele schijnbare toevalligheden die in het boek opdoken. Hoewel, is dit wel toevallig? Dat laat Mariska aan ons over. Leuk om het boek zo te eindigen in ieder geval!

Geen minuut verveeld

Ik vond “Voltooid” een erg goede thriller die mij geen minuut heeft verveeld. Een pluspunt vind ik ook het actuele thema waar het verhaal uiteindelijk rond draait, dat geeft een verhaal altijd iets extra’s. Door de voorspelbaarheid kan dit boek echter niet tippen aan haar debuut, maar dit is helemaal geen schande.

Waardering: 8/10


Lees “Voltooid” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.