Vogelman – Mo Hayder

Titel: Vogelman
Auteur: Mo Hayder
Uitgever: Luitingh-Sijthof
ISBN: 9789024528141

In het boek “Vogelman” van Mo Hayder wordt Jack Caffery, politierechercheur naar een braakliggend bedrijfsterrein geroepen. Hier zijn namelijk 5 lichamen aangetroffen, van vrouwen die op een nogal bizarre manier zijn toegetakeld. Gedreven gaat Caffery, samen met het rechercheteam op jacht naar de dader. Hierbij is Caffery het niet eens met de meerderheid van de politiemensen: volgens hem moeten ze de dader heel ergens anders zoeken dan de verdachte die de politie op het oog heeft.

Caffery wordt behalve door zijn beroepseer, zo lijkt het, ook gedreven door een moord uit zijn eigen verleden, een moord die hij misschien had kunnen voorkomen. Hij zet alles op alles om deze psychopaat te pakken te krijgen, voordat hij weer toeslaat.

Mo Hayder schrijft een prima leesbaar boek, waarin alle standaardelementen zijn opgenomen: de relatie van de politieman met zijn vriendin, de onderlinge concurrentie tussen de rechercheurs, de psychische bagage waaronder de politieman zelf gebukt gaat en zelfs een stuk nieuwe liefdes. Was het daarbij gebleven, dan was “Vogelman” een thriller zoals er zoveel zijn.

Wat dit boek echter redelijk uniek maakt is dat het niet de volledige 350 pagina’s duurt om “de moordenaar” te pakken. Nee, de moordenaar hebben ze al halverwege het boek. Maar dacht je voordien al een paar wendingen gehad te hebben, de échte plotwending komt pas later. Een plotwending die absoluut niet standaard is.

“Vogelman” is een lekker boek voor een (na-)zomerse dag in de tuin, maar het zal niet worden uitgeroepen tot “thriller van het jaar”.


Lees “Vogelman” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.