Villa Gladiola – Tjeerd Langstraat

Titel: Villa Gladiola
Auteur: Tjeerd Langstraat
Uitgever: Logikos
ISBN: 978 90 747 3435 6

Het is inmiddels een soort traditie dat er elk jaar voorafgaand aan de Vierdaagse van Nijmegen een Vierdaagsethriller uitkomt. Soms pakt dat beter uit dan andere jaren. In 2013 was het aan Tjeerd Langstraat om een Vierdaagsethriller te schrijven.

Ruim 30 jaar geleden werd een man bijna dood aangetroffen. Met moeite wist men zijn leven te redden. In het heden verdwijnt er nu al drie jaar op rij een vrouw op de laatste dag van de Vierdaagse. Steeds na 9 maanden wordt het doodgemartelde slachtoffer gevonden. Behalve de derde, daar duurde het korter. De man die het derde slachtoffer vindt, is de man die dertig jaar geleden moest vechten voor zijn leven. Is er een verband? Zo ja, welk?

Om te beginnen met het positieve: Villa Gladiola is een interessant verhaal, waarin het heden zwaar wordt beïnvloedt door het verleden. Zo een beetje elke belangrijke functionaris in Nijmegen lijkt bij de zaak betrokken te zijn, wat voldoende aanleiding geeft voor intriges, samenzweringen en doofpotten. Van deze mogelijkheden maakt Langstraat goed gebruik.

Maar ja. Als ik schrijf dat ik begin met het positieve, dan weet de oplettende lezer al genoeg: er zit ook een mindere kant aan dit boek. En inderdaad, dit boek slaat op één punt de plank finaal mis. Het pretendeert een Vierdaagsethriller te zijn, maar heeft met de Vierdaagse niks van doen. Seks? Ja. Corruptie? Ja. Intriges, ja. Maar de Vierdaagse is ver te zoeken. Letterlijk. Want er wordt wel een verband met het grootste wandelevenement ter wereld gelegd, maar dat is vergezocht. De enige link is de verdwijndag van de slachtoffers. Maar voegt deze dag iets toe aan het verhaal? Volstrekt niet. Dat deed Rudy Dek met zijn “De Dood of de Gladiolen” dan toch een stuk beter.

Oh, en dan is er natuurlijk de titel, die een evidente verwijzing is naar de intocht op de Via Gladiola. Alleen verraadt deze titel ook gelijk veel te veel van de clou…

Doordat de link met de Vierdaagse zo zwak is, komt bij mij het vermoeden dat Langstraat toch al een verhaal had liggen en er gewoon een paar zinnetjes tussen heeft gestopt om de mensen bij Logikos voor de gek te houden. Dat heeft gewerkt, want ze zijn er volstrekt ingetrapt. Om de een of andere reden vonden zij het een goed idee dit boek als Vierdaagsethriller in de markt te zetten.

“Villa Gladiola” is dus een prima leesbaar, zij het wat licht, thrillertje. Maar het beantwoordt niet aan de verwachtingen die titel, flaptekst en marketing hebben opgeroepen. Jammer.

Waardering: 6/10


Lees “Villa Gladiola” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *