Vermoorde getuige – J.D. Robb (Nora Roberts)

Titel: Vermoorde getuige
Auteur: J.D. Robb (Nora Roberts)
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90  225 7555 0

Ik weet niet wat het is met de boeken over Eve Dallas. In het begin ergerde ik me aan de schrijfstijl en het gegeven van de sterke vrouw met de perfecte man met een geweldig sexleven. Maar op de een of andere manier lijkt Eve Dallas me steeds liever te worden. Zodoende is “Vermoorde Getuige” weer een plezier om te lezen.

Zoals in elk boek van J.D. Robb wordt er ook in “Vermoorde Getuige” iemand om het leven gebracht. Dit keer geen gebrek aan getuigen, want de moord gebeurde op het podium tijdens een toneelvoorstelling. Het hele publiek, enkele duizenden mensen, zagen voor hun ogen hoe de hoofdrolspeler een mes in zijn hart gestoken kreeg. Een echt mes, niet het toneelrekwisiet dat klaar had moeten liggen.

Eve, die toevallig aanwezig is omdat haar man Roarke het theater bezit, neemt de zaak op zich. Al snel verdenkt ze iemand uit het gezelschap, maar ja. Wie spreekt de waarheid en wie speelt een rol? Met acteurs is dat lastig te zien.

Al snel blijkt het theaterwereldje aan elkaar te hangen van relaties, vetes, afgunst, nijd en ambities. En het slachtoffer? Eigenlijk had iedereen een grondige hekel aan hem. Wie had de gelegenheid? Iedereen. Wie had een motief? Ook iedereen. Ga er maar aanstaan.

Wat J.D. Robb in dit boek bijzonder mooi doet, en waarmee dit boek boven de andere Dallas-titels uitsteekt, is het verweven van de kunst en het echte leven. De parallellen tussen het toneelstuk en de echte levens van de verdachten zijn opvallend. Als een Gouden Draad weeft Robb deze twee verhaallijnen door elkaar heen. Nergens opzichtig, nergens storend. Maar juist goed om het verhaal even iets meer glans te geven.

En mocht je het je afvragen: ja, Roarke blijft de perfecte miljonair/echtgenoot en de sex blijft geweldig.

Het enige element dat tegenviel was dat het verhaal en de tekst op de achterkant is wat misleidend. Het lijkt namelijk alsof we in dit boek een hoop nieuws gaan leren over het verleden van Eve Dallas. Dat Eve stappen maakt in de verwerking, of dit verleden zelfs achter zich kan laten. Dat blijkt niet het geval.

De link tussen de Zaak en haar verleden is weliswaar duidelijk aanwezig, maar niet zodanig dat het een vermelding op de achterkant verdient. Zij die deze serie al kennen, weten al genoeg over dit verleden. Alleen voor nieuwe lezers voegt het mogelijk iets toe. Het staat er dus puur uit commerciële redenen, om nieuwe fans te winnen. Begrijpelijk, maar jammer.

Waardering: 7,5/10


Lees “Vermoorde getuige” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Eén reactie

  1. ik hou van trillers om te lezen, deze klinkt echt als iets voor mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *