Verlos ons van het kwaad – David Baldacci

Titel: Verlos ons van het kwaad
Auteur: David Baldacci
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 229 9549 5

“Verlos ons van het Kwaad” is inmiddels al bijna vier jaar oud,  maar ineens verrassend actueel. Want in dit boek zijn een tweetal organisaties, één overheidsorganisatie en een particuliere organisatie, op jacht naar dezelfde man: een Oekraïner die een hoge functie in de KGB had. Een man voor wie de Oekraïne bij Rusland hoort.

Natuurlijk kon Baldacci dat niet voorzien. Bij hem gaat het er vooral om dat Fedir Kuchin een monster is, een man voor wie het martelen en doden van mensen een genot is. De particuliere organisatie begon met het jagen op oude Nazi-kopstukken maar heeft haar werkterrein uitgebreid met de jacht op “moderne monsters“. Zij zetten Reggie in als hun hoofdtroef. De overheidsorganisatie jaagt op de man vanwege zijn voornemen om nuclear materiaal aan terroristen te verkopen. Voor hen is Shaw in het veld.

Shaw en Reggie ontmoeten elkaar in een dorp in de Provence, waar ze allebei hun operatie willen uitvoeren. Ze voelen allebei dat de ander niet is wie het lijkt, maar ja… wat dan wel? Uiteraard levert dit de nodige verrassingen op.

Wanneer de twee hoofdpersonen hun omtrekkende bewegingen maken en proberen uit te zoeken wat de ander nu precies voor een type is, bouwt Baldacci de spanning vakkundig op. En als het doelwit een romantische interesse voor Reggie opbouwt wordt het alleen nog maar verwarrender. En waar komt de intel waar beiden zich op baseren eigenlijk vandaan?

“Verlos ons van het Kwaad” is een lekker opgebouwd boek, met voldoende spanning, maar niet zo spannend dat je er slapeloze nachten van overhoudt. Hier en daar leest het even wat moeilijk, alsof er in de vertaling een hapering zit. Denk hierbij aan zinnen die lijken terug te verwijzen naar iets wat eerder gezegd zou zijn. Dit kan even wat verwarrend werken. Maar nu de zon weer begint te schijnen, is dit een prima boek voor een uurtje in de tuin.

Waardering: 7-/10


Lees “Verlos ons van het Kwaad” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *