Verkeerd spoor – Arie de Ruiter

Titel: Verkeerd Spoor
Auteur: Arie de Ruiter
Uitgever: Scholten
ISBN: 978 94 929 5967 6

In 1923 werd het lichaam van Jacob de Jong, spoorwegambtenaar, gevonden. Vermoord. Twee mannen gingen voor de moord de cel in. Onschuldig, zo bleek later. Al die tijd liep de moordenaar vrij rond. Niemand weet -nog steeds niet- wie de dader was. Arie de Ruiter pakt dit (waargebeurde) gegeven op en schrijft hierover “Verkeerd Spoor”. Hoofdpersoon: de werkelijke (fictieve) dader.

Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik moest verwachten van dit boek, maar ik had in ieder geval niet verwacht dat “Verkeerd Spoor” zo’n beetje het hele tijdvak van het begin van de Eerste Wereldoorlog tot de invasie waarmee Nederland in de Tweede Wereldoorlog terecht kwam zou omspannen.

Hoofdpersoon is Luc Verhulst. Hij groeit op als zoon van een boerenknecht op een Vlaamse hoeve. In 1914 wordt de hoeve afgebrand, maar niet voordat hij zijn broer afgeslacht zag worden. Samen met zijn moeder vlucht hij naar Nederland, waar ze uiteindelijk terechtkomen in Giessen-Nieuwkerk (tussen Dordrecht en Gorinchem). Daar bouwen ze een leven op, dat echter voor Luc een drastische wending neemt als hij de spoorwegbeambte vermoordt.

Wat volgt is geen politie-achtervolging, geen thriller verhaal, maar een psychologische roman. Hoe gaat een moordenaar om met zijn daad? Hoe beïnvloedt het zijn integratie in Giessen-Nieuwkerk? Voelt hij zich schuldig, of rationaliseert hij alles? Wat doet deze ultieme misdaad met je, als mens?

Minpuntjes, maar de moeite waard

“Verkeerd Spoor” komt wat moeizaam op gang. Zoals wel vaker bij romans die door een kleinere uitgeverij worden uitgegeven wordt veel aandacht gegeven aan de omgeving: de ligging van de dorpen en de straten wordt uitgebreid benoemd. Leuk voor de locals van Giessen-Nieuwkerk, maar voor wie er niet vandaan komt niet echt heel boeiend.
Maar lees hier eventjes overheen, want De Ruiter geeft een mooi inkijkje in het leven van ‘de gewone man’ in de eerste helft van de vorige eeuw. Ook de manier waarop hij de psyche van Luc weergeeft is interessant. Goed, sommige keuzes snap ik niet, vooral niet de keuze die hij maakt als hij zijn ex tegenkomt. Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat die specifieke keuze vooral dient om het verhaal verder te helpen. Het is niet het sterkste stuk van het verhaal, maar het zij De Ruiter vergeven, want hij hangt er vervolgens weer een paar interessante ontwikkelingen aan op.

Alles bij elkaar is “Verkeerd Spoor” een leuk boek, dat zich afspeelt in een setting die nog maar weinig verkend is (een Belgische oorlogsvluchteling in het Zuid-Holland van 1920-1940 is redelijk uniek in boekenland).

“Verkeerd Spoor” zou het in een strijd tegen de Grote Namen van de psychologische thriller weliswaar afleggen, maar nog altijd het lezen zeker waard.

Waardering: 7/10


Lees “Verkeerd spoor” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.