Vaccin – Matthey Lynn

Titel: Vaccin
Auteur: Matthew Lynn
Uitgever: Areopagus
ISBN 978 90 410 0668 4

Een man doet in Afrika onderzoek naar namaak van medicijnen en moet dit met de dood bekopen. In Engeland keert Jack Borrodin terug uit Thailand en krijgt hij een toppositie in een farmacologisch bedrijf. Tegelijkertijd wordt de briljante onderzoekster Tara Ling binnengehaald om onderzoek te doen naar het vaccin tegen een epidemisch virus. Voor beide een mooie carrièrestap. Helemaal met de voorgenomen fusie met de grootste concurrent in het vooruitzicht.

Ware het niet dat de zaakjes bij het bedrijf minder zuiver zijn dan je bij medicijnen zou hopen. Jack en Tara worden gedwongen samen te werken om de waarheid te vinden… en te overleven.

“Vaccin” past als boek prima bij deze tijd, waarin het wantrouwen jegens Big Pharma alleen maar toeneemt. Dat medicijngigant Bayer dit voorjaar bekendmaakte Monsanto over te willen nemen past ook prima in dat plaatje. Grappig dus, dat dit boek uit 1997 stamt. Bijna 20 jaar oud dus.

En toch is het dus actueel en spannend. Maar dan moet je wel even laten gaan dat het hopeloos verouderd is. Het stuk waarin Jack besluit de mainframe te hacken en daarvoor een laptop van 2600 pond Sterling koopt, alsmede een modem van 600 Pound, een giga hardeschijf van 648 MB en natuurlijk een doosje diskettes roept een glimlach op. Zo ook de, toendertijd noodzakelijke, uitleg over internet. TCP/IP, wie heeft het er nog over. En de hilarische vertaling van Firewalls naar “brandschotten” werkt ook op de lachspieren.

Los van deze technologische veroudering valt er eigenlijk niet heel veel kritiek te leveren. Goed, het einde komt een beetje uit het niets vallen en stelt daardoor wat teleur, maar toch. We hebben een spannend verhaal, met wat outdated special effects en een plots einde. Klinkt alsof je kijkt naar een klassieke spionagefilm uit de jonge jaren van James Bond. En ook die blijven boeien. Toch?

Waardering: 7-/10


Lees “Vaccin” zelf!

 – Helaas, niet meer leverbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.