Unit 8200 – Dov Alfon

Titel: Unit 8200
Auteur: Dov Alfon
Uitgever: Cargo
ISBN: 978 94 031 4590 7

De Israëlische zakenman Yaniv Meida verdwijnt plots spoorloos, vlak nadat hij is geland op de luchthaven van Charles de Gaulle. Even later wordt nog een tweede Israëlische man ontvoerd, die op hetzelfde vliegtuig zat. Commissaris Léger, werkende bij de Parijse politie, wordt belast met het onderzoek. Hij ontdekt dat het nieuwe hoofd van de Israëlische spionagedienst Unit 8200, Zeev Abadi, ook in het vliegtuig van de twee vermiste personen zat. Is dit toeval, of niet?

Commissaris Léger heeft alvast zijn twijfels. En daarin wordt hij gesteund door Israël. Alleen Abadi’s assistente, Orana Talmor, gelooft nog in zijn onschuld. Wanneer er plots een Chinees commandoteam van de geheime dienst wordt gesignaleerd, is de jacht geopend. Het wordt een erg lange en gevaarlijke nacht…

Complex debuut

Met “Unit 8200” heeft Dov Alfon een spionagethriller neergezet waarbij de focus ligt op de inlichtingendiensten. Alfon werkte namelijk zelf als spion en inlichtingenofficier bij Unit 8200. De vele beschrijvingen en werking van de inlichtingendienst worden dan ook in detail beschreven in zijn debuutboek.

De plot van het “Unit 8200” is vrij complex. Ook duurt het een tijd vooraleer het verhaal echt op gang komt. Deze complexiteit is te wijten aan de enorme hoeveelheid organisaties die in het verhaal een rol spelen. Verschillende landen, verschillende inlichtingendiensten, het is erg goed opletten om de draad niet kwijt te geraken. Ook ontbreekt er een duidelijke opbouw. Dit alles remt de snelheid van het verhaal ook enorm af. En dit is net cruciaal voor een goede spionagethriller. Zonde.

Weinig spanning, wel origineel

Qua spanning is dit boek geen hoogvlieger. Het is in elk geval niet wat ik van een spionagethriller verwacht. Door de vele personages van de vele verschillende diensten verliest dit verhaal zich vaak in namen en herhalingen. En dat is erg jammer. In het begin is het al even wachten op de spanning, maar wanneer deze er dan eindelijk is, duurt het niet lang voor deze alweer wegzakt. Wat daarna volgt is een continue afwisseling tussen korte stukken met spanning en langere periodes zonder. Waardoor de kans groot is dat je als lezer je aandacht verliest. Wat minder details en personages zouden de spanning en snelheid dus zeker ten goede komen.

Het idee achter “Unit 8200” is op zich wel goed en origineel. Alleen is de uitvoering ervan niet helemaal geslaagd. De grote samenhang en structuur ontbreken in dit verhaal. Daarnaast valt het op dat het er tussen de verschillende Israëlische diensten onderling nogal vijandig aan toe gaat. De vraag is of dat echt zo is, of dat dit door Dov Alfon is aangedikt. Het is alleszins een boek dat een heel ander beeld schets van de verschillende diensten dan dat andere spionagethrillers doen.

Ongeloofwaardig realistisch

Door de grote hoeveelheid personages lukt het nooit om deze allemaal grondig uit te werken. Van de belangrijkste personen, zoals bijvoorbeeld commissaris Léger en Zeev Abadi, krijg je wel een duidelijk beeld. Ze hebben hun eigen specifieke karakter en taak in het boek. Je krijgt tijdens het lezen ook wat het gevoel dat je in een James Bond verhaal bent terecht gekomen. Terwijl dit boek net realistischer zou moeten overkomen. Het lijkt dus ongeloofwaardiger dan waarschijnlijk de bedoeling is. De overdaad aan informatie, die vaak nog onduidelijk is, ligt hierbij mee aan de grondslag.

Dov Alfon heeft duidelijk de juiste achtergrondinformatie en ervaring om een boek van deze strekking te schrijven. Dat merk je duidelijk tijdens het lezen. Zijn schrijfstijl is daardoor echter vrij ingewikkeld en doorspekt met vakjargon, waardoor het verhaal niet echt vlot leest. Mochten de zinnen iets eenvoudiger zijn met minder rangen en functies, zou dit al een groot verschil uitmaken. Positief is wel dat de hoofdstukken gemiddeld gezien vrij kort zijn.

Onbenut potentieel

Na het lezen van “Unit 8200” zijn mijn verwachtingen helaas niet ingelost. Te weinig spanning, een complex plot zonder een stevige opbouw en een overvloed aan namen: het omgekeerde van wat een uitstekende spionagethriller eigenlijk nodig heeft. Heel jammer, want het originele concept heeft zeker potentieel. Desondanks had ik wel het gevoel dat ik steeds verder wilde lezen om toch te weten te komen hoe alles zou eindigen. En het bleef tot de ontknoping ook onduidelijk welke kant het zou opgaan, waardoor het op dat vlak toch wel deels spannend bleef.

Waardering: 4/10


Lees “Unit 8200” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.