U staat voor Ultimatum – Sue Grafton

Titel: U staat voor Ultimatum
Auteur: Sue Grafton
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5311 4

Sue Grafton schrijft detectives alsof het niets is. En daarbij gaat ze het alfabet af. Het zal dan ook niet verbazen dat “U staat voor Ultimatum” niet bepaald haar debuutroman is. Over het algemeen is het ook wel veilig te veronderstellen dat als een auteur zoveel boeken op de markt weet te brengen, dat er een zekere kwaliteit in haar schrijfsels zit.

In “U staat voor Ultimatum” wordt privé-detective Kinsey Millhone ingehuurd door Michael Sutton, die eenentwintig jaar na een ontvoeringszaak ineens herinnert een paar mannen te hebben gezien die ergens iets aan het begraven waren. Millhone is sceptisch, maar een honorarium is een honorarium, dus gaat ze op onderzoek uit. En natuurlijk komt ze een paar dingen op het spoor, waarbij ze ook ontdekt dat Suttons lezing van het verhaal niet helemaal klopt.

Het boek is door een aantal media met mooie recensies ontvangen.

Ik ben echter minder enthousiast. Een goede detective zet de lezer op het verkeerde been. Laat hem piekeren over wie het gedaan zou kunnen hebben en waarom. Sleurt je in het verhaal en laat je hypotheses formuleren, die steeds opnieuw fout blijken te zijn. Een goede detective creeërt een soort spanning. Maar helaas, in “U staat voor Ultimatum” ontbreekt deze spanning. Elke nieuwe ontdekking volgt op de eerdere. Oké, Grafton introduceert een plotwending als de getuigenis van Sutton niet helemaal lijkt te kloppen, maar ze mist hier net dat ene magische ingrediënt waar je detective-hart sneller van gaat kloppen. Het is allemaal prima geschreven, het verhaal klopt, de personages kloppen en ook de karaktertrekjes zijn prachtig beschreven, maar je blijft toch gedurende het hele boek hopen op die ene verrassing. De verrassing die, helaas, niet blijkt uit te komen.

Ik hoop op een revanche bij het volgende deel… V staat voor…? Vergelding?


Lees “U staat voor Ultimatum” zelf!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.