Trance – Adam Southward

Titel: Trance
Auteur: Adam Southward
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 452 1816 8

Type het woord “Trance” eens in op Google en je vindt heel veel betekenissen. Een ervan is dat Trance een dissociatief verschijnsel is, waarbij iemand een ander bewustzijnsniveau heeft en waarbij het persoonlijke identiteitsgevoel verminderd kan zijn. Dit is een moeilijke manier om te omschrijven wat er in het boek “Trance” gebeurd.

Zo betekent “Trance” bijvoorbeeld ook droom(toestand), extase, bedwelming, betovering, hypnose en het is zelfs een soort housemuziek.  Een van de hoofdpersonages in “Trance”
is Alex Madison, een voormalig forensisch psycholoog met een eigen praktijk. Alex zit niet goed in zijn vel en is aan pillen verslaafd. Op relationeel vlak is hij geen stabiel persoon. Hij wordt gevraagd om psychologisch onderzoek te doen bij Victor Lazar in de Whitemour gevangenis in Engeland. Lazar is verdachte in een vreemde moordzaak waarbij drie wetenschappers zijn vermoord.

Marionettenspeler

Eenmaal in de gevangenis belandt Victor Lazar al snel in een isoleercel, omdat er gewelddadige zelfmoorden plaatsvinden waar hij bij betrokken is. Hij weet mensen in een zodanige toestand van vervoering te maken door woorden te mompelen dat ze feilloos doen wat hij ze influistert. Hij kan hun geest sturen en ze dingen laten doen terwijl ze dit niet willen en maakt een soort marionet van deze mensen. Als een marionettenspeler weet hij ze niet alleen op afstand te beïnvloeden, maar ook van dichtbij. Zijn slachtoffers hebben niets in de gaten en kunnen er niets tegen doen. Dit zorgt bij de behandelaars van Victor in de gevangenis al snel tot grote angst.

Personages

De gemoedstoestand van Alex en Victor zie je naarmate het verhaal vordert veranderen. Alex is een interessant personage dat probeert zijn carrière te redden door gebeurtenissen te verzwijgen. Hij probeert zijn angsten de baas te blijven door Xanax te slikken waar hij verslaafd aan is. Hij is gescheiden, geeft nog veel om zijn ex-vrouw Grace en dochter Katie en slaagt er niet in relaties te behouden.

Victor gaat gebukt onder de experimenten die tijdens zijn jeugd in een weeshuis in Roemenië op hem zijn uitgevoerd. Hij is geobsedeerd door het feit dat hij de artsen “vergeving” wil schenken die hem in hun experimenten hebben betrokken en zo “zijn gave” hebben gegeven. Dat hij deze vergeving op een lugubere wijze verschaft past helemaal in het verhaal. Alex wil niets liever dan Vincent stoppen. Maar hoe? Ze hebben met een uitzonderlijk persoon te maken en kunnen niets bewijzen.

Jacht

Maar niet alleen Alex houdt zich bezig met Vincent! Er zijn meer partijen op jacht naar hem. Hij valt teveel op! “Wij hebben de opdracht gekregen een dolle hond aan te lijnen. (p.157)” Er zijn namelijk meer personen die Vincent willen stoppen, maar om een heel andere reden.

De emoties van zowel Alex als Victor komen goed uit de verf en laten je (on)bedoeld meeleven. De schrijfstijl van Adam Southward maakt dat je door wilt lezen. Reeds bij het lezen van de eerste bladzijde liepen bij mij al de rillingen over de rug: “Ze knipperde met haar ogen en probeerde iets te zeggen, maar haar adem stokte omdat er bloed in haar keel stroomde.”(p. 7)

Gaat het Alex met gevaar voor eigen leven lukken om Victor te stoppen?

Vanuit verschillende perspectieven wordt je meegenomen in dit duistere verhaal. Je wordt gegrepen door wat Victor in het verleden in Roemenië is overkomen en waar hij niet los van kan komen. “Trance” heeft een mooi opgebouwd plot met een (on)verwachte plottwist op het einde.

Wraak

“Trance” is een mysterieuze en spannende psychologische thriller, die je voortdurend in zijn greep houdt. Je weet al in een vroeg stadium dat Victor Lazar op jacht is naar de mensen die hem zijn jeugd hebben afgenomen en dit wil wreken door ze vergiffenis te schenken.  Dit laat hij hun wel op een heel bijzondere manier merken! Je krijgt inzicht in zijn drijfveren en een inkijkje in zijn hoofd.

“Trance” is moeilijk weg te leggen en als je niet oppast gaat het je je nachtrust kosten!

Waardering 7,5/10


Lees “Trance” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.