Tot op de bodem – Lisa Gardner

Titel: Tot op de bodem
Auteur: Lisa Gardner
Uitgever: Cargo
ISBN: 978 90 234 9549 9

In “Tot op de bodem” pakt Lisa Gardner een thema dat al uitentreure is uitgekauwd: er is een kind vermist, wat nu. En vervolgens beschijnt ze dit onderwerp vanuit een heel ander perspectief. En nog een. En nog een. Welk perspectief eigenlijk? Gardner geeft een hele nieuwe dimensie aan het onderwerp en weet daardoor als geen ander te boeien.

Al vanaf het begin van het verhaal raak je in de war. We volgen namelijk een vrouw die na een paar hersenschuddingen met haar auto het ravijn inrijdt. Voor de politie lijkt het duidelijk, vooral gezien haar alcoholpromilage en de fles whiskey in het wrak. Alleen is het slachtoffer in paniek op zoek naar Vero. Die echter nooit in de auto zat.

Op dit punt aangekomen begint de gemoedstoestand van de betrokken politie-functionarissen overeen te komen met die van de lezer: volstrekte verwarring. Want wij zitten inmiddels al een tijdje in het hoofd van de hoofdpersoon. En die is nog het meest in de war. Wie is Vero? En waarom doet de man van het slachtoffer zo vreemd? Er speelt van alles, maar als lezer krijg je er totaal geen grip op. Steeds wanneer je denkt dat je de contouren van het plot ontwaart, schopt Gardner alle basis onder je theoriën vandaan.

Ze slaagt er zelfs in om me een paar keer -letterlijk- een kreet van verbazing te ontlokken (momenten waarop ik blij was dat ik alleen thuis was). De plotwendingen waarmee ze komt zijn zo vakkundig en verrassend, dat andere auteurs daar nog van kunnen leren. Inclusief de grote namen. En weet je wat nou het mooie is? Uiteindelijk past het allemaal feilloos in elkaar. Geen losse eindjes, geen slordigheden (althans, voor zover ik ze zie).

“Tot op de bodem” is een thriller zoals ze allemaal moeten zijn! Dit boek is écht ge-wel-dig!

Waardering: 10/10


Lees “Tot op de bodem” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.