Tot As – Lisa Bjurwald

Titel: Tot As
Auteur: Lisa Bjurwald
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1363 7

“Tot As” begint als een reguliere Scandi-thriller. Rebecka Born wordt op een moordzaak gezet, waarbij de slachtoffers zwaar zijn verbrand. Identificatie is nagenoeg onmogelijk. Maar Bjurwald heeft meer in gedachten dan zomaar de zoveelste thriller te schrijven.

Wat begint als een redelijk standaardboek ontaardt al snel in een lastige kluwen van moord, mensensmokkel, moderne slavernij, gedwongen prostitutie en Voodoo-rituelen. Dat het oude familiehuis van Born een centrale rol in het criminele web speelt maakt de zaken nog lastiger te verwerken voor Rebecka. En dat terwijl ze, zoals het een politie-agente in een thriller betaamt, nog aan het worstelen is met haar eigen demonen. Op dat moment heeft ze nog niet eens door dat iemand uit haar eigen kring aan de verkeerde kant van de lijn staat.

Bjurwald heeft haar uiterste best gedaan om een meer-dimensionele thriller te schrijven en is daarin prima geslaagd. Een van de extra lagen komt uit het nawoord naar voren. Daarin verteld ze dat dit fictieve verhaal op ware gebeurtenissen is gebaseerd: “Tot As is een fictief verhaal gebaseerd op diepte-interviews met Nigeriaanse slachtoffers van trafficking en bestaande Europese zaken en politieonderzoeken waar ik exclusief toegang toe heb gehad.”(p.301)

Bjurwald heeft een boodschap

“Tot As” heeft me aan het denken gezet. We naderen weer die tijd van het jaar dat de onvermijdelijke Zwarte Pieten-discussie weer oplaait. Er wordt nog steeds gesproken over het Nederlandse slavernijverleden, waarbij de emoties soms hoog oplopen. Alleen, niemand is ooit bij dit verleden betrokken geweest. Niemand kijkt met trots terug op de mindere kanten van onze geschiedenis. Dus waarom krijgen die thema’s, die zo ver in het verleden liggen, zo enorm veel aandacht en negeren we de moderne slavernij? Boos worden over het verleden, maar hetzelfde euvel in het heden niet oplossen. Daar zit toch iets niet helemaal lekker.

Ik geloof niet dat veel thrillers me zo peinzend hebben achtergelaten. En dat terwijl het gewoon een spannend verhaal is, dat geen moment verveelt.

Waardering: 8-/10


Lees “Tot As” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.