Texelse Thriller 2: Drift – Peter van Beek

Titel: Drift
Auteur: Peter van Beek
Uitgever: QV
ISBN: 978 90 820 8009 4

Op de veerboot naar Texel wordt in een vrachtwagen een man aangetroffen. Vastgebonden in het laadruim zit hij op een stoel. Doodgevroren. Lone Telander, rechercheur op het eiland, roept versterkingen op. Want dit zal niet het eerste slachtoffer blijken.

De moordenaar speelt een spelletje met de politie en is hen continue een paar stappen voor. Als volleerd schaker brengt hij ze daar waar hij ze wil helpen.

Peter van Beek zet met Drift een regio-thriller neer. Bij QV zijn ze daar wel dol op, getuige de jaarlijkse traditie om een Vierdaagsethriller uit te brengen, die geheel rondom dit Nijmeegse event is geschreven.

De kracht van dit soort boeken zit hem, behalve in een plot, vaak in de herkenbaarheid van de omgeving. Lekker een boek dat eens speelt in een plaats die we kennen, maar dan niet in de standaard grote steden die al zo vaak aan bod komen. Daarom is het jammer dat Van Beek zo weinig referenties naar Texel in het boek heeft aangebracht.

Extra jammer, omdat het plot op zichzelf best leuk gevonden is, maar niet echt sterk speelt. Van Beek gooit met broodkruimels en laat daarmee een spoor achter dat veel te duidelijk is. Een goede thriller zet je op het verkeerde been, of (als je de ware toedracht uitvogelt) geeft je het gevoel echt héél slim te zijn. “Drift” valt daar tussen. Ik heb nog een tijd gehoopt dat ik het finaal verkeerd had, maar helaas: de uiteindelijke toedracht bleek precies te kloppen met mijn scenario. Te makkelijk, Van Beek, te makkelijk. Volgende keer ietsje minder strooien met aanwijzingen en iets meer verrassen, alstublieft.

Tussen de diverse moorden en onderzoeken door vergast Van Beek ons nog op wat relationele perikelen, waarbij de seks lekker los plaatsvindt en iedereen uitermate liberaal blijkt te zijn. Het wordt geen 50-tinten, want Van Beek gaat niet al te diep in op de details, maar het is wel overduidelijk aanwezig. Waarom is dan weer niet zo duidelijk, want aan de verhaallijn voegt het weinig toe dat twee vrouwen al zoenende over het strand rollen, en dat één van deze vrouwen er een driehoeksrelatie op nahoudt. Waarom zit dit erin? Omdat “sex sells”?

Waardering: 6,5/10


Lees “Texelse thriller 2: Drift” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.