Suikertand – Ian McEwan

Titel: Suikertand
Auteur: Ian McEwan
Uitgeverij: De Harmonie
ISBN: 978 90 761 6844 9

Serene Frome, geboren als dochter van een Anglicaanse Bisschop is enorm beschermd opgevoed. Als haar ouders zouden weten wat voor werk ze doet, zouden ze zich een hoedje schrikken. Serene werkt namelijk voor de Britse geheime dienst, MI5.

Haar missie is om een romanschrijver te vinden met de “juiste ideeën”, die zonder het te weten een tegenwicht biedt aan de propaganda uit Sovjet Rusland. Een auteur, die geheel zonder het weet, precies zegt wat er gezegd moet worden, maar daarvoor wel wat ondersteuning kan gebruiken.

Met een stichting als dekmantel gaat ze op zoek naar een schrijver. Eerst wordt ze verliefd op diens werk, dan op de man zelf. Dit maakt haar werk een tikkeltje lastiger.

 “Suikertand” is een verrassend boek. Het begint als een boek dat vooral ingaat op het privéleven van Serene, waardoor de indruk zou kunnen ontstaan dat het alleen een liefdesverhaal is. McEwan komt echter ijzersterk op de proppen met het spionage-thema, waardoor “Suikertand” een breed publiek aan zal trekken. Als je dol bent op de zielenroerselen van een jonge vrouw, dan is “Suikertand” een mooi verhaal tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. Als je zoekt naar een spionageverhaal, dan heb je met “Suikertand” een erg aantrekkelijk spionageverhaal, met wat meer diepgang dan het gemiddelde spy-boek.

En als je een fan bent van onverwachte wendingen, dan kun je met het eind van het verhaal goed uit de voeten.

McEwan heeft met dit boek een knappe klus geklaard.

Waardering: 7,5/10


Lees “Suikertand” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.