Stuk – Judith Visser

Titel: Stuk
Auteur: Judith Visser
Uitgeverij: de Boekerij
ISBN: 978 90 225 6291 8

Stuk:

1. deel; stukje bij beetje, geleidelijk – stukje bij beetje wordt Elizabeths persoonlijkheid door de pesterijen en verwaarlozing veranderd.
2. grote hoeveelheid, groot van stuk van gestalte – Elizabeth eet veel te veel, kampt met boulimie en is daardoor een stevige meid.
3. voorwerp – de pestkoppen behandelen Elizabeth niet als persoon. Ze zien haar als een stuk vuil, een voorwerp waarmee je kunt doen en laten zoals je belieft.
4. daad, handeling – Elizabeth komt in actie, ze neemt wraak.
5. (informeel) bijzonder aantrekkelijk(e) man, vrouw, jongen, meisje – heel graag wil Elizabeth Riley zijn, een enorm mooie meid uit de klas, om zo in de gading te komen bij Alec.

“Stuk” van Judith Visser kan alle bovengenoemde definities omvatten.

Elizabeth verhuist net voor ze naar de middelbare school gaat met haar moeder naar Rotterdam. Haar ouders zijn die zomer gescheiden. Haar vader vertrekt naar Amerika naar een nieuwe vrouw en Elizabeth verwijt dat zichzelf en haar moeder. Haar moeder begraaft zich in het werk. Haar oma en hond zijn in dezelfde periode overleden. Kortom, Elizabeth is niet happy als ze haar nieuwe schooljaar begint. Tot overmaat van ramp is ze al direct het mikpunt van pesterijen. Elizabeth verwerkt dit door te veel te eten, zichzelf op een pijnlijke manier de haren uit het hoofd te trekken en zich terug te trekken uit de realiteit.

Het boek begint vier jaar later. In Elizabeth is verliefd op de hunk van de klas, Alec. Een vriendelijke jongen, die echter al jaren dolverliefd is op zijn vriendin Riley, een mooi, slank, lief meisje. Elizabeth droomt regelmatig meer op Riley te lijken, opgemerkt te worden door Alec. Het lijkt allemaal zo onbereikbaar. En met haar moeder valt niet te praten. Die is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met werk bezig om haar eigen verdriet niet te voelen.

Visser beschrijft in pijnlijke details de pesterijen (die uitlopen tot aanranding) waarmee Elizabeth te kampen heeft. De verwaarlozing door haar ouders, de automutilatie. Net op het moment dat je niet méér kan hebben van deze ellende en je op het punt staat het boek terzijde te leggen, komt er een ommezwaai. De mooie Riley vraagt Elizabeth of ze met haar mee naar huis mag…

“Stuk” is een heftig boek over hoe pesterijen tot desastreuze gevolgen kunnen leiden. Onomkeerbaar levens verwoestend. Het boek is te veel een thriller om als voorlichtingsmateriaal te kunnen dienen om pesten bespreekbaar te maken. Bijna alle thema’s die voor jongeren spelen, passeren de revue, zonder belerend, of uiteindelijk verstikkend te zijn. “Stuk” leest makkelijk weg en laat je beduusd achter.

Waardering: 7

 


Lees “Stuk” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.