Stillhouse Lake – Rachel Caine

Titel: Stillhouse Lake
Auteur: Rachel Caine
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1844 1

A happy family. Tot je man een seriemoordenaar blijkt te zijn…

Gina Royal is al jaren gelukkig getrouwd met Melvin, met wie ze twee kinderen heeft. Dan wordt door een noodlottig ongeval het geheime leven van haar man ontdekt. Ze blijkt al die jaren te hebben samengewoond met een seriemoordenaar. Zonder dat ze iets doorhad. Gina’s leven zoals ze het kende is vanaf nu voorbij.

Gina verandert haar naam naar Gwen Proctor. Onder die naam vindt ze voor haar en haar kinderen een huis in Stillhouse Lake. Ze blijft constant onder haar hoede, want na 4 jaar zijn er nog steeds stalkers en trollen die haar van medeplichtigheid verdenken.

Wanneer ze begint te wennen aan haar nieuwe leven en rust vindt, wordt er vlakbij haar huis een dode gevonden. Gwen stelt alles in het werk om zichzelf en haar kinderen te beschermen.

Deel 1

Met “Stillhouse Lake” heeft Rachel Caine een razend spannende thriller neergezet. Het is het eerste deel in een reeks die draait rond Gwen Proctor. Een tweede en derde boek zijn al verschenen in het Engels.

Cliffhangers

De plot van “Stillhouse Lake” zit ingenieus in elkaar. Het boek heeft je vanaf de allereerste bladzijde in zijn greep. De vele spanningsbogen zijn goed opgebouwd, en zorgen ervoor dat de spanning gedurende het hele verhaal blijft hangen. Je wilt steeds verder lezen, en vooral naar het einde toe neemt het verhaal een onverwachte wending, waarmee het met een gigantische cliffhanger eindigt. En na dit super spannende einde wil je alleen maar deel twee vastpakken en onmiddellijk het vervolg verder lezen.

Rachel Caine heeft dus goed werk geleverd met dit eerste deel. Ze heeft dan ook een erg aangename en vlotte schrijfstijl die perfect bij het verhaal past. Alle nodige details zijn aanwezig, waardoor het verhaal ook realistisch overkomt. De verhaallijn is dan ook even precies uitgewerkt. Je ziet de beschermende Gwen zo voor ogen.

Gwen Proctor

Wat vernieuwend is in “Stillhouse Lake“, is dat meteen na de proloog er een tijdssprong naar vier jaar later plaatsvindt. Wat er in die tussenperiode is gebeurd, wordt slechts met mondjesmaat weergegeven. Voldoende om een zicht te krijgen op wat Gwen en haar kinderen allemaal hebben moeten doorstaan nadat Melvin werd opgesloten. Maar de focus ligt terecht op het hier en nu, anders zou het verhaal teveel snelheid verliezen. Dit alles maakt dat het verhaal wordt gelezen vanuit het standpunt van het gezin van de seriemoordenaar. Het draait ditmaal niet rond de dader.

Nog een erg sterk punt in deze thriller is de uitwerking van de personages. Hun karakters zijn zeer zorgvuldig neergezet, en er zit ook veel evolutie in. Vooral wat het hoofdpersonage betreft. Als echtgenote van Melvin was Gina een brave en naïeve huisvrouw. Vier jaar later, na ontelbare keren vluchten, is Gina gegroeid tot de sterke en dappere Gwen, die er alles voor overheeft om haar kinderen te beschermen. Ze wordt gezien als ‘het hulpje van Mel’, dus moet ze wel alert en proactief zijn.

Oordelen

Daarnaast vind ik het interessant om te zien hoe Rachel Caine thema’s als veroordelen en vooroordelen aanpakt. Melvin wordt opgepakt als seriemoordenaar, en direct is de media en de publieke opinie ervan overtuigd dat zijn echtgenote ook van de misdaden op de hoogte is. Of sterker, dat ze er aan meehielp. Ook als lezer vraag je jezelf af hoe het kan dat ze al die tijd van niets heeft geweten. Je ziet duidelijk de gevolgen in het verhaal. Je ziet Gwen oneindig veel haatberichten lezen die internettrollen dagelijks over haar en haar kinderen schrijven. Onschuldige mensen worden zo aan de schandpaal genageld en hebben amper nog een leven. Iets dat jammer genoeg in het echte leven nog veel te vaak gebeurt. Heel goed dus dat dit eens in een boek naar voren komt.

Overtuigend

“Stillhouse Lake” had mij na de proloog al overtuigd. Ik was onmiddellijk verdiept in het boek en kon het amper wegleggen. Boeiende personages, een spannend plot en uiteraard een fantastische cliffhanger! Rachel Caine heeft wat mij betreft uitmuntend werk geleverd met dit eerste deel! Deel twee, “Killman Creek”, verschijnt eind oktober, dus is het nog even afwachten om te weten hoe het verhaal verder loopt. Ik ben alvast fan!

Waardering: 8,5/10


Lees “Stillhouse Lake” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.