Stille Stem – Ann Cleeves

Titel: Stille Stem
Auteur: Ann Cleeves
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0099 0

Vera Stanthorpe is inspecteur bij de Britse politie. Ze is niet de meest aantrekkelijke vrouw die er rondloopt, iets waar ze zich terdege van bewust is. In een poging aan haar gezondheid te werken heeft ze een abonnement op de sportschool genomen, waar ze vaak (stiekem) in de pauze wat baantjes trekt. Tijdens een van haar geheime sport-momenten treft ze in de sauna een dode vrouw aan, gewurgd. De vrouw blijkt maatschappelijk

werker te zijn geweest, die betrokken was bij een familie-drama. Het lijkt duidelijk in welke richting het onderzoek moet uitgaan.

Tot zover lijkt “Stille Stem” een misdaadthriller zoals er zoveel zijn. Een politie-functionaris met een stroef privé leven, een moord, wat verbanden tussen allerlei verdachten. We kennen het riedeltje inmiddels wel. Toch valt Ann Cleevese op tussen de andere misdaadauteurs. Niet eens vanwege de diepte die zij haar karakters meegeeft, want ook daarin is ze niet uniek. Wat mij vooral treft is het personage van Vera Stanthorpe.

Iedereen die ooit een thriller heeft gezien weet dat een politiefunctionaris privé allerlei problemen moet hebben. Bij voorkeur zijn ze alcoholverslaafd (al willen ze dat vaak niet erkennen) en hebben ze een pijnlijke ervaring in de liefde opgedaan, bijvoorbeeld door een vechtscheiding, waardoor ze hun kind niet meer mogen zien. Ann Cleeves brengt dit element echter op een hoger plan. Nog nooit eerder heb ik een hoofdpersoon mogen “beleven” die zo een elementair gebrek aan zelfrespect heeft als Vera Stanthorpe. Weliswaar een bekwame onderzoeker, die door haar team enorm gerespecteerd wordt, maar oh, wat gaat Vera gebukt onder haar zwaarlijvigheid en haar uiterlijke onaantrekkelijkheden. Om nog maar te zwijgen over haar eigen beroerde jeugdervaringen.

De signalen van haar zelfhaat zijn goed gedoseerd en worden door het hele boek heen geuit, waardoor je haar steeds wat beter leert kennen en een gevoel van sympathie, medelijden zelfs, voor haar ontwikkeld. Stanthorpe is anders dan al die andere inspecteurs. Haar ellende komt niet door haar carriére-gerichtheid, niet door keuzes die ze gemaakt heeft, maar door andere omstandigheden. En als je dan hoort leest dat de Vera Stanthorpe serie gebruikt is voor een tv-serie, ontkom je niet aan de vraag: wie kan zo een personage geloofwaardig neerzetten?

De diepgang die Cleeves haar personages meegeeft is dus een absoluut pluspunt aan dit boek. Een minpuntje is echter de ontknoping. Het web van relaties blijkt namelijk enorm complex. Hierdoor vielen (althans voor mij) de puzzelstukjes op hun plek nadat ik op papier een plattegrond van de relaties getekend heb. Het klopt, het is plausibel en voorstelbaar, maar het “Aha-moment” waarnaar ik bij een boek als dit verlang, die bleef net te lang uit. Daardoor heeft het boek me uiteindelijk een wat onbevredigd gevoel gegeven.

Waardering: 6,5/10


Lees “Stille Stem” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.