Stille Oorlog – Andreas Norman

Titel: Stille Oorlog
Auteur: Andreas Norman
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9 7890 4521 237 1

“Wie kun je nog vertrouwen als je geliefde misschien wel je grootste vijand is”, vraagt het boekomslag van “Stille Oorlog” ons. Waar dit op slaat ontdek je al snel. Door indringende gebeurtenissen staan relaties onder druk. Waardoor? Dat ga je ontdekken als je “Stille Oorlog” leest.

Bente Jensen is werkzaam voor de Sectie, een deel van de Zweedse (geheime) inlichtingendienst. Voor haar gezin moet ze al haar werkzaamheden geheim houden en dit leidt regelmatig tot spanningen in het gezin. “Ze kan niet zeggen wanneer het is begonnen, maar haar zoons hebben haar tegenwoordig minder hard nodig. Misschien had ze moeten zeggen dat ze jaloers was” (p19).

Jonathan Green is haar Britse tegenhanger, werkzaam bij MI6 in Londen. Hij moet steeds opboksen tegen Robert, zijn vriend en tevens zijn baas. “Je weet wat ik tegen het Huis heb, Robert. Hij houdt niet van fysiek geweld. Je bent altijd zo voorzichtig, zegt Robert. Je maakt je teveel zorgen, Jon! ” (p53). Zijn vrouw Kate doet vrijwilligerswerk voor vluchtelingen uit Syrië.

De “Stille Oorlog” begint met een ontmoeting van Bente met een man met een codenaam, B54 in een kunstgalerie. B54 overhandigt haar een USB-stick met geheime gegevens van diverse MI6-operaties in Syrië . Het Huis speelt hier een belangrijke rol. Dit veroorzaakt een reeks gebeurtenissen, waarbij Jonathan Green een rol speelt. Hij moet er voor zorgen dat het lek gedicht wordt. Maar, is Jonathan Green opgewassen tegen de veranderende omstandigheden en slaagt hij erin het lek te dichten?

In “Stille Oorlog”  Oorlog moeten mensen belangrijke keuzes maken. Er is een machtsstrijd gaande op zowel Europees, als huwelijksniveau. Hiervoor wordt heel wat opgeofferd. “Ze moet zijn leugens met een mes van waarheid in stukken snijden” (p104) en “De Zweden zijn op de hoogte van het Huis en onze werkzaamheden in Syrië” (p65)

Het verhaal heeft een lange aanloop nodig en halverwege begon ik mij echt af te vragen of het alleen maar over de huwelijksproblemen ging en waar de actie bleef. De echte actie kwam op het einde van het verhaal, eigenlijk totaal onverwachts en gaf “Stille Oorlog”  voor mij een waardige afsluiting.

Verraad, leugens, machtsmisbruik, vervreemding en liefde vindt je genoeg in “Stille Oorlog”.

Waardering 6,5/10


Lees “Stille Oorlog” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.