Staatsgeheim – Joop van Riessen

Titel: Staatsgeheim
Auteur: Joop van Riessen
Uitgever: De Kring
ISBN: 978 94 629 7070 0

Voormalig hoofdcommissaris der Amsterdamse Politie Joop van Riessen schrijft een nieuw verhaal over Anne Kramer, hoofdcommissaris der Amsterdamse Politie. In “Staatsgeheim” verdwijnt een Marokkaanse politie-agente. Bij haar thuis wordt een briefje gevonden. Daarin schrijft ze naar Raqqa te zijn vertrokken om zich bij IS te voegen.

Eén agent, een wat oudere diender die verliefd was op deze exotische schone, gelooft er niets van. Hij heeft haar immers een tijdje gevolgd en gezien dat ze enorm seculier is.

Niet lang erna verdwijnt een twééde Marokaanse agente. Is het Amsterdamse politiekorps een hotspot voor IS-recruiters? Anne Kramer maakt zich uiteraard grote zorgen.

Het moge duidelijk zijn dat de ware toedracht wat anders is dan op het eerste gezicht lijkt. Zelfs met slechts 280-pagina’s weet Van Riessen er een paar verrassingen in te gooien, waardoor “Staatsgeheim” lekker weg leest. Het is geen zwaar verhaal, het bevat geen briljante twists of diepzinnige personages. Maar door de context en actualiteit slokt het je wel op.

Daarover maak ik me zorgen. In dit boek worden bepaalde Jihadistische zaken uitvergroot en ook de positie van de vrouw is een centraal thema waaraan “Staatsgeheim” wordt opgehangen. Ik merk bij mezelf verontwaardiging en woede over de positie van vrouwen binnen de Islam. Hoe gaat me dit beïnvloeden in het dagelijks leven? Zie ik moslims hierdoor op een andere manier? Versterkt een boek zoals dit de polarisering in de samenleving op een manier die niets toevoegt?

Een lastig vraagstuk, waar ik wel vaker mee worstel wanneer ik een boek lees over een actueel thema. De meeste boeken spelen echter elders, waardoor het een wat hypothetisch spelletje wordt. Maar een verhaal in Amsterdam? Tja, dat is anders. Want dan is het zo’n beetje mijn achtertuin.

Lastig…

Waardering: 7/10


Lees “Staatsgeheim” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.