Spion aan de Muur – John Le Carré

Titel: Spion aan de Muur
Auteur: John Le Carré
Uitgever: Sijthoff
ISBN: 978 90 218 0241 1

Er was een tijd dat John Le Carré een onbekend persoon was. Maar dat is alweer een tijdje geleden: 1963. Want toen kwam “Spion aan de muur” uit en was het gedaan met de rust voor Le Carré. Het maakte van hem een wereldster op het gebied van spionageromans. Ik had het boek al een tijdje in de kast staan voordat ik besloot me eraan te wagen. Nou ja, ‘wagen’: het boek telt net iets meer dan 200 pagina’s die je in een zucht uitleest.

We gaan terug naar 1963. Het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Berlijn is gescheiden door een lelijke, asgrauwe muur die de stad en de bevolking verdeelt. Het verhaal begint met het feit dat een Engelse topspion in Oost-Duitsland is vermoord. De Engelsen zinnen op wraak en willen het hoofd van de Oost-Duitse inlichtingendienst om het leven brengen. Dat kan maar op een manier: door een lokaas uit te zetten. Dat lokaas is Alec Leamas. Een spannende ontknoping volgt…

Het verhaal an sich is spannend. Maar dat maakt “Spion aan de muur” nog niet tot de klassieker die het in de loop der tijd is geworden

. Waar Le Carré echt wonderbaarlijk goed in slaagt, is de sfeerbeschrijving van het Oost-Duitsland achter de Muur. Grauw, triest, kleurloos, het communisme op elke straathoek, koud, nat: de triestheid spat gewoon van de bladzijden af en zuigt je mee in het verhaal.

In die wereld moet Leamas, ook al niet het toonbeeld van een Engelse topspion met zijn mislukte leven en wat extra kilo’s aan het lijf, zijn missie volbrengen. Een missie die door de sfeer die Le Carré neerzet, al meteen gedoemd lijkt te zijn te mislukken.

“Spion aan de muur” laat de Koude Oorlog weer in alle heftigheid herleven. Het verhaal greep me meteen bij de strot, om me pas na de laatste pagina weer enigszins los telaten. Ik zeg enigszins, want het boek blijft nog lang nadreunen. En zelfs een paar maanden later, toen ik op stedentrip was in Berlijn, kwam het verhaal weer boven borrelen toen ik de Muur aanschouwde.
Mocht je als liefhebber van spionagethrillers dit boek nog niet hebben gelezen. Foei, meteen doen!

Waardering: 9/10


Lees “Spion aan de Muur” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.