De sekte – Mariette Lindstein

Titel: De Sekte
Auteur: Mariette Lindstein
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0844 6

Een paar jaar geleden ontmoette ik een jonge vrouw die een periode in een sekte had gezeten. Laten we haar Mieke noemen. Hoewel Mieke alweer een tijdje “vrij” was, vervulde het haar nog steeds met schaamte. Hoe had ze zich zo kunnen laten manipuleren, vroeg ze zich hardop af. En tegelijkertijd leek ze ernaar te verlangen om ons te laten snappen hoe het kan dat je jezelf zo klem laat zetten. Ik had begrip voor haar, maar begrijpen deed ik het niet.

In “Sekte” van Mariette Lindstein zie ik elementen terugkomen van het verhaal van Mieke. In dit verhaal wordt Sofia op een lezing gegrepen door de leerstellingen van Via Terra. Samen met een vriendin bezoeken ze het Landgoed op een eiland. Haar vriendin vond het interessant, maar Sofia besluit voor ViaTerra te gaan werken als bibliothecaresse.

Het leven op ViaTerra is idyllisch en vredig. Het eiland is mooi, de andere personeelsleden zijn vriendelijk en Franz Oswald, de leider is niet alleen charismatisch, maar ook nog eens super-inspirerend.

Helaas blijft het niet zo perfect. Langzaam aan verandert de sfeer in de sekte (want dat is het toch echt). Sofia komt er in het begin nog goed af, want ze promoveert tot secretaresse van Franz Oswald. Maar juist doordat ze altijd in de buurt is van haar Leermeester, beginnen haar dingen op te vallen. Ze wil naar huis. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Tijdens het lezen moest ik vaak terugdenken aan die ontmoeting en de verhalen die Mieke vertelde over haar sekte. Door dit boek begin ik dingen te begrijpen, die me toen niet eens opgevallen waren. Zelfs begrijp ik, waarom de sekteleden af en toe onbegrijpelijk gedrag vertonen. Althans, ik begrijp het een beetje.

Lindstein schrijft op een manier die beangstigend realistisch is. Daardoor kan ik “De Sekte”, boeiend als het is, niet zomaar in een ruk uitlezen. Ik heb af en toe gewoon even een pauze nodig. Tijdens een van die pauzes valt mijn oog weer op de bio van de auteur. Dat me dat niet eerder was opgevallen: Lindstein heeft 25 jaar in Scientology gezeten, en was daar actief op het hoofdkantoor. Geen wonder dat ze weet waarover ze spreekt.

Is dan alles wat er in dit boek staat waar? Is dit een autobiografie? Natuurlijk zijn autobiografische elementen onvermijdelijk, maar toch is alles fictief, aldus Lindstein.Hoewel: “Toch is het onmogelijk geweest om me niet te laten inspireren door de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tijdens de vijfentwintig jaar dat ik zelf lid van een sekte ben geweest” (p.397).

“De Sekte” is een thriller met een boodschap: “Het is heel eenvoudig naar binnen gelokt te worden, maar bijna onmogelijk om eruit te komen. Maar het kan, en het is nooit te laat om aan een nieuw en beter leven te beginnen” (p.397).

Maar lukt dat ook altijd? Dít verhaal is in ieder geval nog niet af, want er lijkt een vervolg in aantocht.

Ik kijk er naar uit. En ik vrees het…

Waardering: 9/10


Lees “De Sekte” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.