Schaduwen – Yvonne Franssen

Titel: Schaduwen
Auteur: Yvonne Franssen
Uitgever: Futuro Uitgevers
ISBN: 978 94 929 3902 9

Schaduwen” van Yvonne Fransen gaat over Ellen Groenenboom. Als veertienjarig meisje werd zij door een onbekende man verkracht. Als volwassen vrouw leidt ze samen met haar drie honden een teruggetrokken bestaan op een oude boerderij, weg van de bewoonde wereld. Dan ontvangt ze op een dag een anonieme dreigmail. Spam, concludeert ze. Maar dan volgen er meer dreigmailtjes, en wordt een van haar honden tijdens een boswandeling door een wildvreemde doodgeschoten. Als deze vreemdeling enkele dagen later zelf vermist blijkt te zijn, wordt Ellen bang. Bestaat er een samenhang tussen deze gebeurtenissen, en welke rol speelt Ellen zelf in het geheel? In haar zoektocht naar de waarheid, stuit ze op geheimen uit haar eigen verleden, die haar leven veranderen in een ware hel. Wie kan ze nog vertrouwen, en wie is haar vijand? Zal ze een uitweg vinden uit deze nachtmerrie?

“Schaduwen”bestaat uit korte hoofdstukken, elk verteld vanuit een ander verhaal van perspectief. We volgen niet alleen het verhaal van van Ellen, maar ook van Liesbeth David en Norbert. Elk van deze personages heeft zijn eigen verborgen agenda. Hoe en waarom houden we hier nog even geheim, maar de details worden in het verhaal steeds duidelijker. De vertelstijl van Yvonne Franssen is in het begin wel even wennen, maar dit heeft me uiteindelijk niet gestoord.

Want die manier van vertellen pakt goed uit. “Schaduwen”noem ik nu eens een echte mindfuck. Het verhaal heeft verschillende plotwendingen waardoor je als lezer telkenmale wordt verrast. Dader, slachtoffer en verdachte; ik heb ze menige malen aan de het verkeerde personage gelinkt. De spanning is niet gedurende het hele verhaal aanwezig, maar de opbouw van het verhaal maakt dat je steeds verder wilt lezen. “Emoties die ik zelf niet kan duiden, razen door me heen. Want waarom zou ik nou het liefst op mijn beurt in tranen willen uitbarsten? Mijn hoofd op tafel leggen en me overgeven aan dat gevoel van totale ontreddering dat sinds de kerstdagen voortdurend op de loer ligt? Komt het door het gemis van Lara? Door de manier waarop ze aan haar einde is gekomen? Of voel ik me toch schuldig over wat er daarna is gebeurd? Kopschopper… dat woord schiet op de meest ongelegen momenten door me heen.” (p.5)

Schaduwen” is een intrigerende pageturner, waarin auteur Yvonne Franssen haar lezers tot het laatste moment in spanning weet te houden.

Waardering: 7/10


Lees “Schaduwen” zelf!

Over Evelyne

Ik ben Evelyne (35j) halftijds verpleegkundige. Ik woon samen met mijn echtgenoot en 2 zonen (12 en13j) te Ertvelde in België. Ik ben een echte boekenworm. Het liefst van al lees ik graag trillers. Sinds een jaar doe ik mee met met online leesclubs (bol.com) en de hebban leesclub. Een leesclub bied voor mij een enorme meerwaarde aan een boek, ik vind het interessant te ontdekken hoe we vanuit onze persoonlijke ingesteldheid het boek benaderen en ons dan op verschillende manieren inleven in de denkwereld van de auteur. De uitwisseling van deze visies opent een bijkomende dimensie in de appreciatie hoe goed het boek de problematiek van het onderwerp weergeeft en de auteur er in slaagt deze bewogenheid aan de lezer over te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.