De schaduw van de stilte – Philip Kerr

Titel: De schaduw van de stilte
Auteur: Philip Kerr
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7666 3

Bernie Günther, die we nog kennen van “De Vrouw van Zagreb” heeft zijn Nazi-tijd inmiddels ver achter zich gelaten. Tegenwoordig werkt hij als conciërge in een hotel aan de Franse Riviéra. Onder een valse naam. Het is een rustig leven, dat hem prima bevalt.

Dan komt hij via via in contact met de beroemde auteur William Somerset Maugham. Deze wordt gechanteerd door een andere Duitser die aan de Nazi-jagers is ontsnapt. Iemand met wie Günther nog een appeltje te schillen heeft.

Wat lijkt te beginnen als een simpel gevalletje chantage-met-een-compromitterende-foto loopt al snel uit de hand wanneer blijkt dat die foto slechts een voorgerechtje was. Het hoofdgerecht gaat veel verder dan een schrijver die op jongens valt. MI5, MI6, de GRU en de KGB. Allemaal blijken ze op de een of andere manier betrokken.

En Bernie Günther doet wat hij het beste kan: proberen te overleven

Net als het eerdergenoemde boek “De Vrouw van Zagreb” is ook dit boek een interessante leeservaring. Qua genre is het wat eenduidiger: het spionage-thriller element heeft overduidelijk de hoofdrol. Kerr houdt de spanning hoog en heeft een taalgebruik waarin slimgevonden metaforen en tongue-in-cheek humor hand in hand gaan. En dan is er nog het plot, wat goed in elkaar zit en is opgehangen aan bestaande personen en bestaande spionage-incidenten.

Kortom: heerlijk spannend!

Waardering: 8,5/10


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.