Sabotage – André Hoogeboom

Titel: Sabotage
Auteur: André Hoogeboom
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1902 8

Voormalig wereldkampioen en manager van Dottcom F1 Kalle Alhainen staat op het punt vervroegd vrij te komen uit de gevangenis. Hij heeft als doel om de ware toedracht van het ongeluk van zijn vader te achterhalen. Een ongeluk dat nooit had mogen gebeuren. Daarvoor moet Kalle terug in de tijd, naar een periode waar elektronica en hoogstaande technologische software nog niet bestond. Het was de tijd waar ieder klein foutje of misrekening fatale gevolgen kon hebben.

Het onderzoek van Kalle wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Oude wonden worden opengereten en geheimen dreigen te worden onthuld. De belangen zijn groot, en blijven het liefst in de doofpot. Daarvoor is men bereid ver te gaan. Als Kalle de waarheid boven water wil halen, kan de prijs die hij daarvoor moet betalen wel eens erg hoog zijn…

Tweede boek over de Formule 1 wereld

Met “Sabotage” heeft André Hoogeboom een razend spannend verhaal neergezet. André Hoogeboom is geen onbekende op het leefgebied van de Formule 1. Hij heeft al tal van Formule 1-boeken geschreven, waaronder bestsellers zoals Max, Formule 1” en “Dodelijke ambitie”. Deze laatste is de eerste formule 1-thriller die hij schreef. “Sabotage” is het tweede boek rond hetzelfde hoofdpersonage Kalle Alhainen. Het boek is perfect afzonderlijk leesbaar.

Zoektocht naar de waarheid

De plotlijn van “Sabotage” zit mooi in elkaar. Je komt als lezer steeds meer te weten over die noodlottige zondag in 1984. De bal gaat aan het rollen als Joe Jones’ schuldgevoelens ervoor zorgen dat hij Kalle Alhainen contacteert en zijn hulp vraagt om de ware toedracht van Kristian Alhainens ongeluk te achterhalen. Het grote vraagstuk blijft wie verantwoordelijk is, en vooral: waarom.

Zodra ik het boek opende had het verhaal mij onmiddellijk in zijn greep. De vaart zat er direct in, en nam ons mee naar het verschrikkelijke ongeluk, en hoe Kalle en Joe dit hebben beleefd. Daarna spitst het verhaal zich toe op de zoektocht naar de waarheid. Die vol spanning en intriges zit. De ontknoping is niet volledig onverwacht, maar dit doet niets aan het leesplezier af.

Formule 1-thriller

Dat “Sabotage” een Formule 1-thriller is, kun je al zien zodra je het boek in je handen hebt. De cover vind ik echt prachtig. Je ziet een brandende formule 1-wagen, wat perfect past bij het verhaal. Net zoals de titel. Daarnaast worden er gedurende het verhaal verschillende Formule 1-termen gebruikt. Deze worden in cursief gezet, om duidelijk te maken dat het met de F1 te maken heeft. Niet iedereen is vertrouwd met deze termen, maar het is een absolute must wil je een boek schrijven over de wereld in de F1.

“Sabotage” is ingedeeld in vier verschillende delen, met daarin meerdere hoofdstukken. Deze geven telkens mooi weer waarover het betreffende hoofdstuk zal gaan. Ook is er een mooie wisselwerking tussen heden en verleden. Het ene hoofdstuk speelt zich af in het hier en nu, terwijl een ander terug gaat naar de tijd van het ongeluk. Dat zorgt dat de vaart in het verhaal blijft en er tegelijk kleine plottwisten ontstaan.

Rivaliteit

De karakters van de personages zijn vrij goed uitgewerkt. Voornamelijk voor wat het hoofdpersonage betreft. In het begin van het boek krijg je een beeld over hoe Kalle zich als kind voelde toen hij zijn vader verloor. Iets dat hij in zijn leven blijft meedragen. Hij aarzelt daarom niet om de ware toedracht te onderzoeken. Dit maakt dat je sympathie krijgt met hem. In het eerste boek “Dodelijke ambitie” konden we Kalle reeds leren kennen, maar zelfs als je dit boek niet hebt gelezen kun je je perfect een beeld schetsen van hem. Ik genoot ook van de sublieme uitwerking van de rivaliteit die er heerste tussen Kristian en zijn teamgenoot Aiden Carter, twee coureurs die de nummer 1 binnen het team wilden zijn.

Waarheidsgetrouw

André Hoogeboom heeft een erg aangename schrijfstijl. Ondanks de specifieke termen, schrijft hij in een erg begrijpelijke taal. Het verhaal is dan ook gemakkelijk te lezen en is meeslepend. En tegelijk vereist het een grote vakkennis. Want hoe waarheidsgetrouwer de formule 1-wereld wordt beschreven, hoe gemakkelijker het wordt voor de lezer om in het verhaal te zitten.

Op het einde van het boek is er nog een leuk nawoord. Daaraan zie je hoe non-fictie elementen de basis kunnen zijn voor een fictieverhaal. Zo kun je merken dat er in de echte geschiedenis van de formule 1 de nodige clashes waren tussen teamgenoten en andere Formule 1-intriges. Echt heel interessant om te lezen. Zo zijn er verwijzingen naar topontwerper Adrian Newey, en lees je hoe het moet zijn geweest om Nigel Mansell naast je te hebben als teamgenoot. Kortom, een nawoord dat elke fan zal interesseren.

Knappe Formule 1-thriller

Als grote Formule 1-liefhebber keek ik er enorm naar uit om dit boek te lezen. Ik volg al zowat mijn hele leven de formule 1, en zorg dat ik het gehele seizoen up-to-date ben met het laatste nieuws. “Sabotage” leek me dan ook leuk om eens een fictief boek te lezen. En ik vond het een aangename verrassing. Het boek las als een racewagen, en deed me meeleven en zoeken met de personages. De technische kant en termen vond ik een meerwaarde, en deed me onderdompelen in deze wereld. Knap werk  van André Hoogeboom. “Sabotage” is qua verhaallijn misschien niet het allersterkste verhaal dat ik ooit al heb gelezen, maar de Formule 1 connectie maakt dit meer dan goed!

Waardering: 8/10


Lees “Sabotage” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.