De rekruut – Gregg Hurwitz

Titel: De rekruut
Auteur: Gregg Hurwitz
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0883 5

Ben je er klaar voor?

Mensen in nood helpen, dat is de missie van voormalig geheim agent Evan Smoak. Hij noemt zich de “Nowhere Man”. Iedereen die hulp nodig heeft en zich tot niemand anders kan wenden, kan hem bellen. Dit keer is het telefoontje van niemand minder dan Jack Johns: de man die Evan uit het weeshuis haalde en opleidde in het – officieel niet-bestaande – Orphan-project. De man die als een vader voor hem was.

Ondertussen is onder leiding van Charles Van Sciver een team van huurmoordenaars bezig alle betrokkenen uit het Orphan-project uit de weg te ruimen. Ze krijgen Jack in het oog, en die geeft Evan nog een allerlaatste opdracht: het zoeken en beschermen van zijn laatste rekruut. Een opdracht die niet zonder gevaar is, want Charles is gedreven om zijn grootste vijand te verslaan: Orphan X. 

“De rekruut” is na “Orphan X” en “De nergensman” het derde deel in de Ophan X-reeks, geschreven door Gregg Hurwitz. Net als in de eerdere delen, draait het verhaal rond ex-geheim agent Evan Smoak, die nu als de Nowhere Man andere mensen helpt.

“De rekruut” gaat onmiddellijk verder waar “De nergensman” eindigt, wat maakt dat de serie als een samenhangend geheel kan worden gezien. Ieder boek laat een nieuw en verder uitgediept aspect van het hoofdpersonage, Evan Smoak, zien. En na 3 boeken wil je nog steeds meer over hem lezen.

De spanning zit er over de hele lijn goed in. Gevaarlijke acties en wat rustigere tussenstukken zorgen voor een evenwichtig geheel. Het plot is wederom goed uitgedacht. Zijn missie als Nowhere Man wordt afgewisseld met zijn persoonlijke missie, zijn zwaarste missie tot nu toe. Het einde van het boek laat alvast een nieuw vervolg van de serie open. Wat ik zeker zou toejuichen.

Gregg Hurwitz werkt in “De rekruut” het karakter van Evan nog wat verder uit. Nu hij plots met iemand nauw moet samenwerken, zie je een andere kant van Evan ontwikkelen. Ook de andere personages, waarvan enkele nieuwe, zijn mooi uitgewerkt. Daarnaast komen de vele interacties natuurlijk en geloofwaardig over. Een verbetering ten opzichte van het vorige boek.

Hoe langer een serie wordt, hoe moeilijker het is om het niveau vast te houden. De vorige boeken waren een enorm succes, vooral het eerste deel vond ik ijzersterk, dus waren mijn verwachtingen hooggespannen bij dit derde deel. En met rede, want  “De rekruut” is een absolute voltreffer! Een sterk eerste deel overtreffen is erg moeilijk, maar dit boek komt toch wel héél dicht in de buurt. Een knap staaltje schrijfwerk van Gregg Hurwitz!

Waardering: 9/10


Lees “De rekruut” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.