Ragdoll – Daniel Cole

Titel: Ragdoll
Auteur: Daniel Cole
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 210 2371 7

Zes slachtoffers, één lichaam

De politie in Londen krijgt met de vondst van één lichaam meteen zes moorden op te lossen. Het lichaam bestaat namelijk uit aan elkaar genaaide onderdelen van zes slachtoffers. Aan William Fawkes en collega’s de taak niet alleen deze zes slachtoffers te identificeren en de dader te vinden, maar ook om toekomstige slachtoffers te voorkomen. De dader maakt namelijk een lijst openbaar met zijn volgende zes slachtoffers en de datum waarop deze gedood zullen worden.

De zaak lijkt te doen te hebben met een oude zaak van Wolf, de bijnaam van William Fawkes, waarbij de dader in eerste instantie ten onrechte is vrijgesproken.

Recht toe, recht aan

Daniel Cole sleurt ons mee in een ruim twee weken durende race tegen de klok. Van de bijna 400 pagina’s gaat er niet een vervelen. Als je ten minste van complexe thrillers houdt. Ondanks dat Cole de hoofdpersonen soms wat extra bagage meegeeft (een alcoholverslaving of een zwangere partner) wordt dit nergens onnodig uitgemolken. Er zijn schrijvers die met uitdieping van deze achtergronden proberen het boek een bepaalde zogenaamde “literaire waarde” mee te geven, of op die manier het boek wat extra pagina’s te laten tellen. Maar Daniel Cole heeft dat niet nodig. Hij schrijft eenvoudig bijna 400 pagina’s vol en pretendeert nergens een diepere betekenis in zijn roman te willen steken.

Hij schrijft gewoon een dijk van een debuut. Lekker vlot geschreven zodat je boek eigenlijk in een ruk uit wilt lezen. En, hoewel ik persoonlijk het einde licht onbevredigend vind, waardeer ik het zeer dat er nergens geforceerde plotwendingen zijn die mijn aandacht moeten proberen vast te houden. Nee, dat wij als lezer gelijk met de politie steeds een stapje dichter bij de dader komen, maakt het juist een ouderwets spannend boek.

Ouderwets goed

Een debuut dat op deze ouderwetse manier geschreven toch je aandacht vast weet te houden bewijst dat we met Daniel Cole te maken hebben met een uitermate talentvolle schrijver. Hoewel Wolf de hoofdpersoon is, is het boek geschreven vanuit meerdere invalshoeken van diverse hoofdpersonen, gewoon in de derde persoon. Dat maakt de binding met Wolf of een van de andere hoofdpersonen wellicht wat minder. Dat is echter nergens een een probleem. Deze thriller draait om het vinden van de moordenaar en niet om het leren kennen van Wolf, zijn ex-vrouw of zijn collega’s. Juist doordat je niemand volledig doorgrond, blijf je, je ook afvragen wie er nu wel en niet te vertrouwen is.

Ragdoll

Wellicht moet ik toch even stil staan bij de titel van het boek. Er is bij de vertaling van deze roman voor gekozen de originele Engelse titel niet te vertalen tot “Lappenpop”. En dat begrijp ik goed. In het boek wordt wel gesproken over de “Lappenpopmoorden”. Als titel voor een boek is dat wat lang. En het woord “Lappenpop” is een te vriendelijke titel voor deze heftige thriller.

Waardering: 8/10


Lees “Ragdoll” zelf!


Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.