Pruisisch Blauw – Philip Kerr

Titel: Pruisisch Blauw
Auteur: Philip Kerr
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7993 0

“All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.” – E. Burke

Bernie Günther, hoofdpersoon in “De Vrouw van Zagreb”  en “De schaduw van de stilte” is het schoolvoorbeeld van een Goede Man die niets doet om het kwaad te stoppen. Integendeel, het nazi-regime had hem in een wurggreep en spande hem te pas en te onpas voor het karretje. Günther wist dat, maar kon niet anders dan meespelen.Het is echter 1956 en de oorlog is allang voorbij. Toch blijven de oorlogsmisdadigers van toen hem achterna zitten. Dit keer wil een ex-nazi die nu een hoge rang heeft in het Oost-Duitse regime dat hij in Engeland een oude bekende vermoordt. Günther ziet dat niet zitten en slaat op de vlucht.

Vervolgens komt Kerr met een verrassing: de rest van het boek gaat niet over Günthers vlucht in 1956, het gaat over een moordzaak die hij in 1939 moest oplossen. Een gevoelige moord, gepleegd op het terras van de Berghof; Hitlers’ persoonlijke buitenverblijf.

Günther doet zijn best als een goed politieman te achterhalen wie de moordenaar is, waarbij hij erop moet letten dat hij voldoende binnen de lijntjes kleurt. Want zou hij dat niet doen, Dachau ligt vlakbij.

Het blijft fascinerend hoe Kerr onder het mom van “een thriller” boeken schrijft die eigenlijk een bijzonder beangstigende ondertoon hebben. Namelijk de waarschuwing dat de meest verschrikkelijke dingen in werking gezet kunnen worden door fatsoenlijke mensen die te bang zijn om “nee” te zeggen. Dat zat ook in Kerrs’ eerdere boeken, maar op de een of andere manier komt die boodschap bij “Pruisisch Blauw” helderder op me over. Het is iets waarover ik wel MOET nadenken…

Waardering: 8,5/10


Lees “Pruisisch Blauw” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.