Poppenhuis – David Hewson

Titel: Het poppenhuis
Auteur: David Hewson
Uitgever: Boekerij
ISBN:978 90 225 68002

“Je pop gooi je niet weg”.

De dochter van Vos is drie jaar geleden spoorloos verdwenen. Ondanks al het werk dat hij en zijn rechercheteam verzet hebben, hebben ze haar niet kunnen vinden. De enige aanwijzing: een pop, met een haarlok en een bloedvlek, bezorgd bij Vos. Sindsdien leidt Vos een eenzaam bestaan op zijn woonboot aan de Prinsengracht.

Dan verdwijnt Katja Prins, de dochter van de locoburgemeester. Ook hier een pop. Genoeg reden voor hoofdcommissaris de Groot om Vos terug bij het corps te krijgen.

Prins maakt zich hard om Amsterdam crimineelvrij te krijgen. Hiertoe heeft hij een prestigieus misdaadbestrijdingsproject opgezet, genaamd “De Nachtwacht”. Je begrijpt dat niet iedereen hierop zit te wachten. Hebben de zaken hier mee van doen? En hoe schoon is Prins’ eigen geweten?

“Poppenhuis” speelt in Amsterdam, toch is David Hewson geen Nederlander. Om het boek te schrijven heeft hij zich ondergedompeld in onze hoofdstad. Hij leerde er de mensen kennen, de kroegen, gewoonten en de weg. Dat merk je terug in het verhaal. De details, voor zover mijn Amsterdamse kennis reikt tenminste, kloppen.

David Hewson heeft zijn feiten op een rij, als een detective bouwt hij het verhaal op. Hij verleidt je steeds een steegje in te lopen, om tot je verbazing te ontdekken dat het niet altijd doorloopt.
Wat ik echter mis, is een prettig gevoel bij de spelers. Ondanks vele beschrijvingen over hun karakter, hun leven en doen, blijven ze me tweedimensionaal aan doen. Passanten op de Prinsengracht, zoals zovelen die je daar passeren zonder ze echt op te merken.

Dat maakt “Poppenhuis” tot een aardige thriller, maar geen uitblinker. Het is geen pageturner wat mij betreft. Daarvoor mist het net teveel van de psychologie, daarvoor is het net niet spannend genoeg.

Waardering: 7/10


Lees “Poppenhuis” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.