Plechtig vermoord – J.D. Robb

Titel: Plechtig vermoord
Auteur: J.D. Robb (Nora Roberts)
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6910 8

Het is 2058. Eve Dallas, vroeger misbruikt, is politie-inspecteur met een missie: boeven pakken. Ze is ook getrouwd met een onwaarschijnlijk rijke man, waardoor ze als het ware in twee werelden leeft.

Als haar mentor overlijdt, komen er al snel aanwijzingen dat er meer speelt. Eve krijgt de opdracht te onderzoeken of de man corrupt was, of anderszins onzuiver. Een lastige uitdaging, want dit houdt ook in dat ze moet liegen tegen collega’s.

Al snel blijkt dat de dood van haar mentor inderdaad een misdrijf is. Maar waarom? Eve raakt verzeild in een wereld van het occulte. Ze staat tussen twee religies die elkaars tegenpolen zijn. Enerzijds de Kerk van Satan, anderzijds de Wicca gemeenschap.

Robb/Roberts schrijft helder en levendig en lijkt zich niet te storen aan de grenzen van het literaire genre. Want “Plechtig vermoord” is een spirituele sci-fi thriller. Probeer die categorie maar eens te vinden in de bibliotheek.

Maar waarschijnlijk komt dit boek gewoon bij de thrillers te staan, want dat is uiteindelijk de kern van het verhaal, dat door de sci-fi elementen en het spirituele gekruid wordt. Bijzonder is wel dat de auteur zich niet te buiten gaat aan overdreven beschrijvingen van de wereld over 50 jaar. Ze noemt her en der wat dingen die wij niet kennen, maar waarvan de betekenis uit de context te halen is. Af en toe stipt ze wat toekomstverwachtingen aan (echte tabak is onbetaalbaar, echt vlees is een delicatesse, sommige taken worden door robots aangevoerd), maar dat zijn steeds sfeerbeelden. Dat dringt zich niet op en leidt niet af van de Zaak.

Een minpuntje, maar dat is niet de schuld van Robb/Roberts: het boek bevat in deze druk een aantal taalfouten. De meeste zijn niet storend, behalve een paar voorbeelden waar een woord lijkt te ontbreken of op de verkeerde plek lijkt te staan. Op dat moment stokt je leesproces en val je pardoes weer uit het verhaal en weet je weer dat je gewoon op de bank zit.

Waardering: 7,5/10


Lees “Plechtig Vermoord” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.