Peter Pan moet sterven – John Verdon

Titel: Peter Pan moet sterven
Auteur: John Verdon
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7033 3

Dave Gurney is na zijn vervroegde pensionering in een rustige landelijke buurt gaan wonen. Maar dan komt een oud-collega bij hem op bezoek. Deze man is uit de politie gezet en wil als privé detective gaan werken. Voor de eerste klus wil hij bewijzen dat een vrouw onterecht in de cel zit voor de moord op haar man. Omdat Gurney het gevoel heeft hem nog iets schuldig te zijn, besluit hij te helpen. Zijn echtgenote denkt overigens dat dit hele andere redenen heeft. En daarin zou ze weleens gelijk kunnen hebben. Al snel heeft Gurney door dat de veroordeling inderdaad onterecht is. Maar terwijl zijn collega alleen de veroordeling ongedaan wil maken, wil Gurney de dader ook pakken. En dat is waar het riskant wordt, want deze zaak gaat net een stukje verder dan een onderzoeker die met oogkleppen op naar een veroordeling toe wilde werken, waarbij bewijsmateriaal “zoek raakt”. Het blijkt dat de moord is gepleegd door de meest gevreesde huurmoordenaar te wereld. Een man waarvoor zelfs maffiakopstukken angst hebben.

Verdon houdt je bij de les door je steeds net een klein beetje informatie te voeren. Hierdoor blijf je continu gissen. En wat bij dit genre weinig voorkomt is hier wel gebeurt: ik had eigenlijk het hele boek door niet echt een theorie. Ja, dezelfde theorieën die het onderzoeksteam ook poneerde, maar dat is niet zo moeilijk als je zoiets leest. Was het de broer van het slachtoffer, die nu de zeggenschap over het bedrijf kreeg. Was het de dochter, die de rest van het vermogen zou erven als haar ouders weggewerkt zouden zijn en die toevallig de belangrijkste forensisch onderzoeker “kende”? Of was het toch de maffia? Een gokschuld of zo?

Uiteraard komt uiteindelijk de oplossing. En natuurlijk is dit een verrassing. Maar wel eentje in de categorie “verborgen in het volle zicht”. Want net als de hoofdpersonen heb je de hele tijd alle puzzelstukjes voor je liggen. Maar als de hele afbeelding dan zichtbaar wordt, dan denk je bij jezelf: “Ja, natuurlijk…dat ik dát niet doorhad”. Erg knap. Heel erg knap.

Waardering: 8+/10


Lees “Peter Pan moet sterven” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *