Pain au chocolat – Ellen de Vriend

Titel: Pain au Chocolat
Auteur: Ellen de Vriend
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 452 1723 9

Als ik de titel “Pain au chocolat” lees, loopt mij het water al in de mond. Op z’n Hollands chocolade broodjes, ja die zijn voor mij met Frankrijk verbonden en een goed glas wijn. Wie zou nu niet willen wonen in idyllisch zonnig Frankrijk? Dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is lees je in “Pain au Chocolat”. Dit is een “Ik vertrek-thriller” van Uitgeverij Karakter.

Dromen

Verhuizen naar Frankrijk is voor Mark en Nadine een lang gekoesterde droom. Ze zouden dan meer tijd hebben voor elkaar en het gezin. Lekker relaxed leven op het platteland. Dat ze geen ervaring hebben met een eigen bedrijf vinden ze niet erg. Wat hun dromen betekenen voor hun vier dochters is iets waarover ze niet echt hebben nagedacht.

In de proloog wordt meteen duidelijk dat Mark en Nadine hun zinnen hebben gezet op een camping in Frankrijk. Meer specifiek: een camping met boerderij in de Auvergne. Dat hun een hoop werk te wachten staat weten ze: “Klimop was tegen de muren opgekropen en het cement vertoonde scheuren en groen aanslag door het vocht. Druivenranken en blauwe regen slingerden zich onbelemmerd over de pergola waaronder verschillende plastic stoeltjes stonden die hun beste tijd hadden gehad”. (p.8)

Emigreren

Begin juli is het eindelijk zo ver en reist Nadine met de kinderen af naar hun camping in Frankrijk. Mark is al vooruit gereisd met zijn broer Wim. Voor de drie jongsten is het een groot feest, maar Nora de oudste begint te puberen! Zij heeft helemaal geen zin om te gaan en laat dit goed merken met haar gedrag. Hun omgeving reageert wisselend op hun emigratie naar Frankrijk: “Als het maar niet zo gaat als op tv met die mensen die het roer omgooien en waarbij van alles misgaat” (p.18)

Renovatie

Mark gaat met Wim de boerderij de boerderij bewoonbaar maken en de camping renoveren. Later komt zijn andere broer Gijs er ook bij. Nadine neemt het schilderen, behangen en schoonmaken voor haar rekening. Maar ze komt er al gauw achter dat ze het niet alleen aan kan. Het nieuwe Franse leven slokt Nadine helemaal op en put haar uit. Af en toe tijd vrij maken om met de kinderen wat leuks te doen is haast niet te doen.

Ze hangen een briefje op in de plaatselijke supermarkt, waarin ze tegen kost en inwoning om hulp vragen voor de camping. Fabienne, een inwoonster uit het dorp meldt zich en wordt al gauw onmisbaar voor Nadine. Ze koken samen de heerlijkste maaltijden en er heerst een ontspannen sfeer. Als Mark vertelt, dat hij iemand gevonden heeft die hem kan helpen, zijn ze blij. Deze blijdschap slaat bij Nadine om in schrik zodra ze de man herkent als een spook uit haar verleden.

Verleden

Mark heeft in zijn werkkring het nodige meegemaakt, waardoor hij meerdere burn-outs heeft gehad. Hierover kom je meer aan de weet in de hoofdstukken die vanuit Mark verteld worden.
Dat Nadine voordat ze Mark leerde kennen heel wat heeft meegemaakt kom je gaandeweg het verhaal achter. Ze heeft Mark niet verteld over haar eerdere relatie met Ron. En als deze dan zijn hulp aanbiedt, slaat bij haar de schrik om het hart. Wat wil hij van haar?

Als lezer waan je je ter plekke op de camping. “De grijze nevel boven de uitgestrekte landerijen heeft in het vroege ochtendlicht een sprookjesachtige uitstraling” (p. 44)
Het verhaal wordt wisselend verteld vanuit Nadine en Mark. Ellen de Vriend heeft een prettige vlotte schrijfstijl.

Op een bijzondere manier heeft Ellen de Vriend het thema bossing (pesten op het werk) weten te verwerken. Ook de startersproblemen in een ander land  komen goed naar voren. Je leert Nadine en haar gezin goed kennen en krijgt feeling met ze. “Pain au chocolat” is een echte zomerthriller die gebeurtenissen uit een ver verleden boven water halen, maar of dat plezierig is? Ik heb er in ieder geval een aantal ontspannen uurtjes mee doorgebracht.

Waardering: 7,5/10


Lees: “Pain au chocolat” zelf!


Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.