Over en Uit – Marion van de Coolwijk

Titel: Over en Uit
Auteur: Marion van de Coolwijk
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978 90 452 1267 8

Als ervaren sportduiker werd ik meteen aangetrokken door de cover met een duiker en een wrak erop. Gaat mijn verwachting waargemaakt worden? Een thriller waarin gedoken wordt…
Nee, echt over duiken gaat deze volgens de cover “ijzingwekkende thriller” niet! Naar duiken wordt sporadisch verwezen: aan het begin en het eind van het verhaal. En zelfs dan ook nog niet helemaal geloofwaardig. Iemand die bezig is te verdrinken en zelf het lood uit zijn gordel haalt. Nee, dat kan echt niet.

“Over en Uit” begint met een man die bezig is te verdrinken. Wie is dit en wat is er gebeurd? En wat heeft dit met Rose en Emiel te maken? Allemaal vragen, waar je in de loop van het verhaal achter komt. Rose en Emiel leiden een druk bestaan en nemen de beslissing om een au pair te nemen, Adinda. Zij gaat voor hun dochter Tirza zorgen.

Als de dochter van Rose en Emiel ontvoerd wordt, verandert hun relatie. “Je houdt iets voor mij verborgen”. (p.45) Heeft Adinda (de au pair) met de verdwijning te maken of zou er een link kunnen zijn met Emiels bedrijf? Het houdt je als lezer wel bezig en op zich is het einde nog verrassend.

Tijdsprongen

Doordat het verhaal afwisselt tussen 2015 en 2018 kom je er achter wat er in 2015 gebeurd is, en hoe dit het leven van Rose beïnvloedt heeft. Er wordt spanning in het verhaal gebracht, doordat er regelmatig tussen 2015 en 2018 gewisseld wordt. Informatie wordt mondjesmaat gegeven.

Niets is wat het lijkt. “Ze had het moeten zien! Ze was er met open ogen ingetuind” (p.187) De verschillende plottwist maken het af en toe spannend, terwijl je eigenlijk de afloop van het verhaal al weet.

Je leert de karakters van Rose en Emiel goed kennen. Het zijn tegenpolen, waarbij Emiel alles rationeel benaderd, egocentrisch is en zijn gevoelens opkropt. Rose is perfectionistisch ingesteld en flapt alles eruit.

Waardering: 6,5/10


Lees “Over en uit” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.