Opgejaagd – Barry Eisler

Titel: Opgejaagd
Auteur: Barry Eisler
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0857 2

Oud-NSA-medewerker Barry Eisler schrijft in “Opgejaagd” een verhaal over Evelyn Gallagher. Evelyn is IT-er bij de NSA. Ze heeft een systeem opgezet waarmee de NSA alles in de smiezen kan houden. Dan doet ze een schokkende ontdekking over haar programma. Een aantal mensen die daarbij betrokken zijn, vinden de dood. Ook zelf is ze al snel doelwit. Eerst enkel van surveillance. Maar later wordt er ook een zieke huurmoordenaar op haar afgestuurd. Hoe langer ze op vrije voeten blijft, hoe meer de directeur van de NSA begint door te draaien….

Opgejaagd” is oppervlakkig gelezen een lekker spannende spionageroman. Ik heb het echter vooral ervaren als een enorm beklemmende, beangstigende, aanklacht tegen wat er gebeurt.

Hoe Eisler omschrijft wat de Amerikaanse geheime diensten allemaal kunnen en doen komt enorm dichtbij. Alles weten ze. Alles kunnen ze weten. En als die info in verkeerde handen komt, kunnen ze alles beheersen. Als je dit leest, bekruipt je het onontkoombare gevoel dat je maatregelen moet nemen. Je privacy moet beschermen. Misschien niet altijd die telefoon mee. Toch dat stickertje op de camera van je laptop plakken. Misschien wat vaker gewoon contant betalen. Voorzichtiger zijn met wat je deelt op facebook. Internetten met een TOR-browser…

Niet omdat ik nu zo een extremist ben die iets te verbergen heeft. Maar omdat ik niet wil bijdragen aan een totalitair regime dat alles van haar burgers denkt te mogen weten.

Eisler verzint er natuurlijk zelf een heleboel bij, denk je. Want dat de NSA meeluistert met de babyfoon, of met je televisie, is je reinste onzin. Toch? Nou, achterin komt hij met een aantal bronnen die al dit soort bizarre afluistertechnieken onderbouwen. En dan niet allerlei vage conspiracy-sites, maar bronnen zoals de BBC, Der Spiegel en Forbes.

Benauwend, beklemmend. Een duidelijke thriller met een duidelijke boodschap. Eentje die niet voor niets een bestseller is geworden.

Waardering: 9/10


Lees “Opgejaagd” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.