Operatie Snow Dragon – Brad Thor

Titel: Operatie Snow Dragon
Auteur: Brad Thor
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0578 6

“Brad Thor is de auteur van de headlines van morgen”, zou Dan Brown over de schrijver van “Operatie Snow Dragon” gezegd hebben. Maar is dat iets om blij over te zijn? Want de Snow Dragon operatie waar het in dit boek om gaat is nu niet bepaald een scenario waarvan je hoopt dat iemand het echt gaat proberen uit te voeren. Om nog maar te zwijgen van het risico dat Thor met dit boek mensen op ideeën brengt.

Waar we twintig jaar geleden altijd de USSR als “grote boze vijand” voorgeschoteld gekregen, is die rol nu overgenomen door China. Het land neemt een steeds grotere positie in op het wereldtoneel en wordt al tijden gezien als dé grote macht tegenover de VS. De vraag dringt zich op of dit brede uitmeten in diverse media (ik heb het gezien in boeken, maar ook in films en games) niet extra polariserend werkt. Werkt dit niet als propaganda waardoor beide blokken juist feller tegenover elkaar komen te staan?

Aan de andere kant: dat ik me die dingen afvraag impliceert ook dat “Operatie Snow Dragon” grote indruk op me gemaakt heeft.

Dat klopt. In het kort: met heel eenvoudige middelen denken de Chinezen de VS met één enkele aanval op de knieën te kunnen dwingen. Een simpele aanval, waarbij naar verwachting 90% van de bevolking het loodje zal leggen. Het enge hierbij is dat het plan niet zo ver gezocht is. Nog enger is dat in “Operatie Snow Dragon” ook de economische macht van China wordt ingezet.

“Operatie Snow Dragon” volgt verder alle regels van een goede spionagethriller: geheime missies in China en Noord-Korea, wat marteling, de nodige dwaalsporen en een vleugje mede-menselijkheid. Thor slaagt erin om door het hele boek een spanning in stand te houden. Dit staat in tegenstelling tot mindere schrijvers die het moeten hebben van af en toe een spanningspiek, afgewisseld met rustige, haast saaie, hoofdstukken. Op elk moment geeft Thor nét genoeg weg om je te vangen in het raadsel. Wat zijn die Chinezen nu van plan?

Er is echter één zwak punt in “Operatie Snow Dragon”, en wel de epiloog. Thor handelt in drieënhalf pagina even een paar dingetjes af. Alleen zouden die “dingetjes” al genoeg zijn om een heel nieuw boek over te schrijven. Daardoor voelt dit stuk een beetje alsof hij het nog even afgeraffeld heeft. Jammer, want ik had dat hele nieuwe boek graag gelezen.

Los daarvan: top thriller!

Waardering: 8,5/10


Lees “Operatie Snow Dragon” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.