Oogcontact – Cammie McGovern

Titel: Oogcontact
Auteur: Cammie McGovern

Uitgever: Anthos Amsterdam
ISBN: 978 90 414 1042 9

Waar te beginnen? Hoe contact te leggen? Wat behoort tot de mogelijkheden? Verschillende verhaallijnen kruisen elkaar, hebben met elkaar te maken maar houden het onopgeloste mysterie tot aan het einde van “Oogcontact” in stand. Cammie McGovern levert ons een zenuwen prikkelend boek over het mysterie van Adam, conditionering, een jongen met autisme, een breinbreker, vol met ongrijpbare personages, vreemde gewaarwordingen, veelvuldige wendingen en scenario’s. Hoe krijg je informatie uit een jongetje dat misschien wel de enige ooggetuigen is van een gruwelijke moord maar zich voor de wereld afsluit?: “Eerlijk gezegd denk ik niet dat Adam zulk soort dingen kan vertellen. Iemand die niet voor hem staat kan hij niet beschrijven.” (p.38).

Moord

Cara is een alleenstaande moeder die worstelt met de opvoeding van haar autistische zoon Adam. Cara is ten einde raad, Adam wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op zijn schoolvriendinnetje Amelia. Adam klapt volledig dicht en er is geen contact meer met hem te krijgen. Hij kruipt volledig in zijn eigen wereld en ziet niets of niemand meer staan. Dan is daar Morgan, een jongen die een groep voor kinderen in het speciaal onderwijs draait. Hij probeert, op zijn eigen unieke manier, contact te maken met Adam. Hij probeert te ontdekken of het hem lukt om erachter te komen wat er precies is gebeurd rondom de moord op Amelia: “Morgan heeft er iets mee te maken al begrijpt ze (Cara, red.) niet wat, maar in zijn aanwezigheid trekt de mist een beetje op- Adam hoort weer, reageert op suggesties.” (p.101).

Verwarrende driehoeksverhouding

Als Kevin, de vader van Adam plotseling weer in beeld komt zorgt dit voor nodige verwarring. De vreemde driehoeksverhouding tussen Cara, Kevin en Suzette (Cara’s voormalige beste vriendin) doet veel stof opwaaien.  Hierdoor krijgt het verhaal vreemde en intrigerende wendingen. Cara probeert ondertussen oude vriendschappen weer in ere te herstellen: “Ze wilde ook een gemeenschappelijke basis voor hun oude vriendschap vinden, terugdenken aan wat ze samen deden in de tijd dat ze bij elkaar waren.” (p.248). 
Samen met Adam, Morgan, Suzette, Kevin en de politie komen langzaam aan de feiten aan het ligt. Wat is er nou echt gebeurd? Welk aandeel heeft Adam in de moord op Amelia?.

“Oogcontact” is een boek waar je met je hoofd bij behoort te blijven. De verhaallijn liet me niet los. Hoe verder het verhaal vordert, des te spannender, intrigerender en mysterieuzer het zich ontpopt. Door verschillende verdenkingen en arrestaties door zowel de politie als personages blijft het mysterie telkens voortbestaan. Cammie McGovern grijpt je en houdt je vast tot je de laatste pagina hebt omgeslagen. Pas dan vindt je meer duidelijkheid in het verhaal en kun je weer ruimte in je hoofd kunt creëren.

Beoordeling: 8/10


Lees “Oogcontact” zelf!

Koop bij bol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.