Ontspoord – Kallentoft & Lutteman

Titel: Ontspoord
Auteur: Kallentoft & Lutteman
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 016 0518 2

Het is eigenlijk best vreemd. Onderzoek op onderzoek leert ons dat bewoners van de Scandinavische landen tot de gelukkigste van de wereld horen. En toch lijkt het alsof in haast elk boek uit het Hoge Noorden iedereen zo diep ongelukkig is, dat enkel het gebruik van grote hoeveelheden hard-drugs nog enige verlichting kan bieden. Denk aan de Millenium-trilogie en de vele copy-cats die volgden.

Ook Zack, die we in een eerder boek met dezelfde titel leerden kennen, is zo iemand. Hij is politie-agent, maar dan eentje die aan de drugs is en langzaam dreigt af te glijden. Zijn partner, Deniz, maakt zich in ieder geval ernstige zorgen. Zelf wordt hij zichzelf gaande het boek steeds meer bewust van zijn verslaving. En hij gaat de strijd met de drugs aan. Niet voor zichzelf, maar omdat de zaak waar hij mee in de maag zit hem zo grijpt.

Er is namelijk een jongen vermoord en vastgeketend bovenop de schoorsteen van een verlaten fabrieksterrein. Daar mochten de kraaien en eksters zich op hem uitleven… dan verschijnt een video, waarin te zien is hoe een als leeuw verkleedde man rond de jongen sluipt, deze uit de kooi haalt en uit beeld voert. De geluiden die volgen laten geen twijfel over de gruwelijke wijze waarop de jongen aan zijn eind kwam.

Dan wordt de zoon van een rijke app-ontwikkelaar ontvoert. De ouders krijgen een link naar een livestream van hun zoon. Gevangen in dezelfde kooi, met dezelfde “leeuw” die om hem heen cirkelt…

Ja, voor die zaak wil Zack zijn uiterste best doen. Maar gaat hij het redden?

Toen ik “Zack” las, kon ik dit niet doen los van die andere Scandinaviërs. Bij dit tweede deel lukt het echter wel om “Ontspoord” onbevangen te lezen. En dan ga je mee. Wat een tempo, wat een vaart. Wat een bizar idee. Het is maar goed dat we in de afgelopen week een paar vrije dagen hadden zitten, want met zoveel nachten waarin uren slaap het verloren van het leesplezier, was ik op kantoor geen cent waard geweest. Had ik zelf haast een lijntje coke moeten snuiven of speed moeten nemen om nog een beetje te presteren…

Waanzin!

Waardering: 8,5/10


Lees “Ontspoord” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.