Ons soort verrader – John le Carré

Titel: Ons soort verrader
Auteur: John le Carré
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 9789021804361

John le Carré draait al heel wat jaartjes mee. Hij heeft meer dan twintig thrillers op zijn naam staan. Verreweg de meeste gaan over de spionagewereld. Zijn boeken met Smiley in de hoofdrol zijn door miljoenen liefhebbers verslonden. De laatste jaren spendeert le Carré echter aan boeken die op zichzelf staan. Zo ook “Ons soort verrader”.

De verhaallijn gaat over het Engelse paar Perry en Gail, dat een weekje op vakantie is op het eiland Antigua. Perry is een docent op de universiteit en Gail een beginnend advocate. Na een tennispartijtje bij het resort ontmoeten ze de Russische multimiljonair Dima, die Perry uitnodigt voor een tenniswedstrijd (die Perry overigens glansrijk wint). Al snel daarna maken ze kennis met de excentrieke familie van Dima: zijn kinderen, zwijgzame en zwaargelovige vrouw en een stelletje afgetrainde mannen die zijn lijfwacht zijn. Het contact gaat zo ver, dat ze zelf voor de verjaardag van Dima’s dochter worden uitgenodigd.

Al snel blijkt echter de ware reden voor hun kennismaking:

Dima is een bekende witwasser in het criminele circuit en wil de Russische criminaliteit ontvluchten. Hij wil dat Perry en Gail ervoor zorgen dat hij asiel krijgt in Groot-Brittannië, in ruil voor informatie over de Russische maffia.

Perry wil Gail koste wat kost buiten dit spelletje houden, wat hem maar gedeeltelijk lukt. De informatie van Dima over de gigantische financiële criminaliteit is erg gevoelig: zelfs Britse politici zijn er blijkbaar bij betrokken. Perry en Gail worden hierdoor meegesleurd in het Britse politieke spelletje waaruit geen ontkomen blijkt.

Het verhaal zit werkelijk ingenieus in elkaar en wisselt voortdurend tussen de vakantie van Perry en Gail en de ondervraging erna door de Britse geheime dienst. Zoals altijd weet ook de lezer niet wat er gaat gebeuren en dat blijft zo tot de laatste pagina. Speelt Dima bijvoorbeeld open spel of besodemietert hij de boel? Dit soort vragen maakt “Ons soort verrader” tot een sublieme spionagethriller.

Ook de uitwerking van de personages is gedegen. Een voorbeeld is Perry, een echte Engelse gentleman maar tegelijkertijd ook een beetje arrogant. De sfeer in het hele boek is beklemmend: wat is de ware bedoeling van Dima en lukt het Perry en Gail om buiten schot te blijven? Al deze zaken zorgen ervoor dat “Ons soort verrader” wat mij betreft een van de beste boeken van Le Carré is.

“Ons soort verrader”, een aanrader voor elke thrillerliefhebber:

Waardering: 8,5/10


Lees “Ons soort verrader” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.