Onrust – Jesper Stein

Titel: Onrust
Auteur: Jesper Stein
Uitgever: Karakter uitgevers
ISBN: 978 90 452 1348 4

De onrust leeft niet enkel in de stad…

Nørrebro, een wijk in Kopenhagen, wordt geteisterd door autonomen (krakers). De politie organiseert daarom een grootscheepse actie waarbij ze een kraakpand ontruimen. Dit mondt uit in een heuse rel tussen de politie en de krakers, die massaal in opstand komen tegen de politie.

Die nacht, wanneer de hevigste rellen voorbij zijn, wordt er een dode man gevonden op het kerkhof. Identiteit onbekend. De man draagt een bivakmuts en legerkisten, wat doet vermoeden dat hij een autonoom is. Maar hoe is deze moord kunnen gebeuren? Het kerkhof werd immers fel bewaakt door de politie.

Hoofdinspecteur Axel Steen wordt opgeroepen om deze uiterst delicate moordzaak op te lossen. Hij moet niet alleen de identiteit van het slachtoffer zien te achterhalen, maar ook hoe deze moord is kunnen gebeuren onder het oog van de agenten die het kerkhof bewaakten.

Gaandeweg het onderzoek merkt hij dat hij wordt tegengewerkt door iemand binnen het korps. Waarom? Is er dan toch iemand van het korps bij betrokken? Axel blijft echter onverstoord verder gaan in zijn zoektocht naar waarheid. Al heeft dit grote gevolgen voor hemzelf…

Eerste boek rond Axel Steen

“Onrust” is de eerste thriller van Jesper Stein rond het personage Axel Steen. Het boek verscheen reeds in 2014, en is nu in herdruk opnieuw uitgebracht met een nieuwe cover. Enkele dagen na het verschijnen van Papa, het vijfde boek in de reeks.

Aangezien “Papa” eerder werd gepubliceerd dan de herdruk van “Onrust”, heb ik de boeken dan ook in deze volgorde gelezen. En dat vind ik achteraf gezien wel wat jammer. “Onrust” is een voortreffelijk debuut, maar kan absoluut niet tippen aan “Papa”. Dat boek had mij vanaf de eerste bladzijde in zijn greep en liet mij daarna niet meer los.

“Onrust” komt redelijk traag op gang.  In het begin gaat het vooral over de rellen tussen de autonomen en de politie, de diversiteit in Nørrebro, de persoonlijke problemen van Axel,… Jesper Stein slaagt er zeker in om alles erg gedetailleerd weer te geven. Daar houd ik wel van, al komt de moordzaak en de daarbij horende spanning hierdoor wel traag op gang. Maar wanneer het verhaal eenmaal begint te lopen, zit je er ook helemaal in en zie je alle kenmerken van een top thriller naar boven komen. Veel spanning, persoonlijke intriges, een perfect uitgewerkt verhaal en een plot dat erg sterk ineen zit. Ik werd als lezer een paar keer op het verkeerde been gezet, wat uiteraard leuker is dan dat het boek voorspelbaar zou zijn.

Menselijke onorthodoxe hoofdinspecteur

Wat het verhaal ook zo leuk maakt is de goede uitwerking van het hoofdpersonage. Axel Steen is een uitstekende rechercheur, maar hij ligt niet goed bij zijn collega’s en oversten. Hij heeft lak aan regels en doet wat hij wilt. Daarnaast kampt hij met een hasjverslaving en ligt zijn privéleven volledig overhoop. Hij komt dus niet erg sympathiek over. En toch, als lezer heb ik wel een zwak voor deze onorthodoxe hoofdinspecteur, die erg menselijk is neergezet.  Het personage is trouwens samen met de auteur verder gegroeid als je “Onrust” vergelijkt met “Papa”. Nóg een reden dus om de boeken zeker in volgorde te lezen.

Jesper Stein is er in geslaagd om met “Papa” een voortreffelijke debuutthriller neer te zetten. De kennismaking met Axel Steen is mij uitstekend bevallen, waardoor ik graag meer wil lezen van deze reeks. Zoals reeds gezegd las ik hiervoor het uitmuntende vijfde boek “Papa”. Helaas zijn de tussenliggende delen (nog) niet vertaald. Zonde, want dit is echt een schitterende reeks die ook bij ons een bestseller zou kunnen worden.

Waardering: 8/10


Lees “Onrust” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.