Oktober – Soren Sveistrup

Titel: Oktober
Auteur: Søren Sveistrup
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 1034 0

Kastanjeman, kom maar binnen…

Op de eerste dinsdag van oktober begint Rosa Hartung terug met het uitoefenen van haar functie als minister van Sociale Zaken. Ze heeft een jaar verlof genomen omwille van de verdwijning van haar twaalfjarige dochter. Een man met psychische problemen heeft bekend Kristine te hebben vermoord, maar haar lichaam is tot nu toe nog niet gevonden.

Diezelfde dinsdag dat Rosa Hartung weer aan het werk gaat, wordt er een jonge vrouw vermoord. Een van haar handen is afgehakt. Rechercheurs Thulin en Hess worden belast met het onderzoek.
Ze vinden op de plaats delict een kastanjemannetje. Een handtekening van de dader, dat ook een sinister geheim met zich lijkt mee te dragen. Wanneer er nog een vrouw wordt vermoord, blijkt de dader nog niet klaar te zijn met zijn plan… 

Thrillerdebuut

“Oktober” is het beklemmende thrillerdebuut van Søren Sveistrup. Als scenarioschrijver van de succesvolle reeks The Killing is dit niet de eerste keer dat hij zich bezig houdt met het bedenken van spannende verhaallijnen. Zijn eerste (zelfstandige) thriller is dan ook een schot in de roos. Of misschien beter, kastanje.

Het plot zit erg goed in elkaar. De verhaallijnen worden geleidelijk opgebouwd, om dan op het einde in elkaar over te vloeien. Daarnaast is er een mooie afwisseling tussen het moordonderzoek en het privéleven van de personages. Wat drijft hen allemaal? Dit alles zorgt ervoor dat de spanning gedurende het hele verhaal aanwezig is, wat maakt dat je steeds verder wilt lezen. Door de erg korte hoofdstukken en Sveistrups manier van schrijven leest “Oktober” als een film. Wat eigenlijk geen verrassing is gezien hij scenarist is. Maar dan nog moet je als auteur de gave hebben om hetgeen bedoeld is voor beeld om te zetten naar papier. En daar is hij met deze thriller volledig in geslaagd.

Intrigerend en mysterieus

“Oktober” bestaat uit meerdere verhaallijnen, met als belangrijkste deze van Rosa Hartung en het rechercheurs duo. Het vertelperspectief is vanuit de derde persoon en gedurende het verhaal komen er veel personages aan bod. Ondanks de vele personages die voorkomen kun je heel snel volgen wie iedereen is. Je krijgt ook al snel een vertrouwd gevoel, doordat je een duidelijk inzicht krijgt in de gedachten en gevoelens van de personages. Zonder dat je direct al alles weet, er blijft steeds nog een vleugje mysterie hangen.

De personages zijn erg goed uitgewerkt. Je ziet hen ook een ontwikkeling doormaken gedurende het verhaal. Vooral voor wat rechercheurs Thulin en Hess betreft. In het begin is alles nog een beetje vaag, maar beetje bij beetje leer je hen beter kennen. Zeker Hess is een intrigerend personage. Een man die erg op zichzelf is en worstelt met zijn verleden. Hij werkt normaal bij Interpol, maar is nu tijdelijk gedegradeerd tot gewone rechercheur in Kopenhagen. In het begin is hij nogal afzijdig van het onderzoek, maar hoe verder het verhaal hoe meer hij verandert en zich vastbijt in de zaak.

Page-turner

Met “Oktober” heeft Søren Sveistrup een fantastische page-turner neergezet. Een boek dat je vanaf het begint vastpakt en waarvan je niet meer losgeraakt. Ik vind het boek dan ook een absolute aanrader. Sterker nog: een van de beste onder de Scandinavische thrillers. Zeker als je boek leest in deze periode, nu de bladeren nog volop van de bomen aan het vallen zijn. Ook al zal dit boek ook in de zomer een topper blijven, de bijpassende setting maakt het nog net iets speciale.

Waardering: 9,5/10


Lees “Oktober” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.