Nicci French – Vang me als ik val

Titel: Vang me als ik val
Auteur: Nicci French

Uitgever: Anthos Amsterdam
ISBN: 978 90 414 0850 9

De wispelturigheid, wanhoop, achterdocht en wantrouwigheid. De verknipte relatie met zichzelf, momenten van krankzinnigheid, de waanideeën en de problematische gevolgen hiervan. De verstoorde en roekeloze relaties met vrienden, partner en contacten. De paranoïde gedachtengang die steeds verder, dieper en krankzinniger afdaalt in een duistere welving van emoties en twijfel. Het verlangen, de beschuldigingen en rancunes. Dit allen samengekomen in de kolkende gedachtengangen en het volle overstroomde hoofd van de charmante Holly Krauss: “Ik hoorde wat ik zei. Mijn stem kwam van ergens heel ver. Ik luisterde er gespannen naar en probeerde de woorden te volgen die geen grenzen leken te kennen en maar samenvloeiden als een rivier vol modder dus ik moest me heel hard concentreren om er wijs uit te worden.” (p.42).

Holly Krauss is een uiterst charmante, succesvolle, doelgerichte maar wispelturige zakenvrouw die alle mannen zo om haar vinger windt.
 Dit heeft vele voordelen bij het sluiten van zakendeals en het verleiden van mannen, maar het heeft ook een duistere schaduwzijde. Door haar wispelturigheid en impulsieve uitspattingen zet ze zichzelf, haar omgeving en haar relatie vaak in een slecht daglicht. Dat Holly er zelf geen notie van heeft is te wijten aan het feit dat ze van een uitdaging houdt en spannende dingen onderneemt in een impulsieve, ongestoorde waas. Hierin kan ze de grenzen opzoeken van het sociale, fysieke en mentale leven. Het iseen kwestie van tijd tot ze de verkeerde mensen tegen het lijf loopt, ze bedreigd wordt en reputaties bezoedeld. Dingen waarmee ze het radarwerk op een negatieve manier in beweging brengt. Het wachten op de externe wraakacties, chantages en haar eigen mentale instortingen laten niet lang op zich wachten: ”Wat gebeurt er? Ben ik ziek? Ga ik misschien dood? Misschien ben ik al dood en is dit mijn lijk.” (p.108).

De wereld komt in opstand tegen Holly, overal dreigingen, onveiligheid en gesmeden complotten: “Ik bedacht dat ze dáár rondliepen, in de echte wereld buiten mijn hoofd. Ze wachtten tot ze me te grazen konden nemen, zodra ik me de deur uit waagde.” (p.109). Holly stort zich dieper en dieper in de duisternis, de put waar ze niet uitkomt, het deksel dat met een harde dreun haar leven voorgoed afsluit, haar opgehouden façade breekt. Tot twee keer toe wordt Holly van haar leven beroofd en weer gered, tot twee keer toe krabbelt ze overeind, maar zal Holly ooit echt in het reine met zichzelf komen?, of komt er nog een derde einde aan haar leven?

Hoewel het boek interessant is geschreven door het duidelijk in kaart brengen van een ziektebeeld, de spanning zich gedurende het boek langzaam opbouwt, is het ook vrij snel duidelijk wat er gaande is. De duidelijke aanwijzingen en hints liggen voor het oprapen, met kennis van de medische wereld en ziektebeelden is het wantrouwen al snel gewekt, dat is jammer. Het boek had meer diepgang gehad als er een grotere sluier mysterie doorheen was gevlochten.

Beoordeling: 6/10


Lees “Vang me als ik val” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.