Nachtleven – Dennis Lehane

Titel: Nachtleven
Auteur: Dennis Lehane
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 978 90 414 2215 6

Als je van een mooi maffiaverhaal houdt, dan ben je met “Nachtleven” aan het goede adres. Het boek speelt in de hoogtijperiode van de maffia, de periode van de drooglegging. Om precies te zijn 1926 tot ruwweg 1933. Joe Coughlin is de zoon van een hoge politieman, maar is ook een kleine crimineel, die geen zin heeft om klein te blijven. Maar dan wordt hij verliefd op het liefje van de lokale maffiabaas en verknoeid hij daardoor een klus. Hij komt in de gevangenis terecht, waar hij “het vak” leert.

Langzaam maar zeker begint hij de aandacht te trekken. Van mensen die hem wel kunnen gebruiken, maar ook van figuren die hem liever op de zeebodem zien. Zoals die gangster wiens liefje hij had afgepakt.
Nachtleven” deed me in het begin een beetje denken aan de Stockholm-trilogie van Jens Lapidus, al is dit boek een stuk lichter van toon en is de toon (zowel van de schrijfstijl als de dialogen) een stuk minder aggressief. Maar het Stockholm van nu is eigenlijk niet te vergelijken met het zuiden van de VS (nog inclusief Cuba) van ruim een eeuw geleden. Dus dat beeld liet ik snel los, om vervolgens te kunnen genieten van een boek over een maffiabaas die zichzelf eigenlijk niet als maffiabaas ziet.

Nachtleven” is een lekkere thriller, waarin de spagaat tussen de beroepsmatige verplichtingen van de hoofdpersoon enerzijds en diens gevoelsleven anderszijds mooi wordt verteld.

Waardering: 8-/10


Lees “Nachtleven” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *