Naar huis – Harlan Coben

Titel: Naar Huis
Auteur: Harlan Coben
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6525 4

Voor wie op zoek is naar een fijne thriller om eens goed vermaakt te worden is Harlan Coben de juiste man. Zijn thrillers zijn over het algemeen goed opgebouwd, met personages die elkaar goed aanvullen. Zijn personages zijn ook altijd voldoende uitgediept, maar niet zo voorgekauwd dat je er als lezer geen eigen laagje meer aan kunt toevoegen.

Dus als ik even zin heb in niet al te moeilijk leesvoer, dan word ik blij van de naam Coben op een voorblad. Bij “Naar huis” is dat net zo. Alleen doet Coben in dit boek iets dat hij normaal niet doet.

In eerdere boeken die ik van hem las was Myron Bolitar de hoofdrolspeler, die geholpen door zijn rijke (en gewetenloze) vriend Win, de zaken oploste. In “Naar huis” laat Coben die scherpe rolverdeling een beetje los. Daardoor werken de eerste twee hoofdstukken wat verwarrend. Wat zit ik hier nu te lezen?


Die verwarring lost echter snel zat op, want het verhaal is duidelijk: tien jaar geleden werden twee jongens gekidnapt. Een daarvan (Rhys) was een neef van Win. Win heeft de zoektocht sindsdien nooit opgegeven. Dit verklaart waarom dit boek vooral vanuit zijn gezichtspunt wordt verteld. Wanneer hij een anoniem mailtje krijgt, vertrekt hij naar Engeland, waar hij een van de jongens (Patrick) inderdaad aantreft. Hopelijk kan deze hem meer vertellen over zijn neef.

Patrick vertelt dat ze sinds de ontvoering misbruikt zijn en veel op straat hebben geleefd. Waar Rhys is gebleven is nog wat onduidelijk. Maar er is nog iets. Win heeft een niet-pluis-gevoel. En dit gevoel wordt steeds duidelijker. Is Patrick wel wie hij zegt dat hij is?

De rest van het boek gaat over deze zoektocht naar de waarheid. Hier zal ik niets over vertellen. Ik wil je leesplezier natuurlijk niet verpesten door de ontknoping al te zeer te verraden. Maar dat de ontknoping een hele andere kant op gaat dan je zou denken, tja…dat verwacht je toch eigenlijk al bij een Coben?

Dus: een mooie opbouw en een verrassende ontknoping. Een ontknoping die, dat dan weer wel, volstrekt logisch passend is voor de betrokken hoofdpersonen.

Waardering: 7,5/10


Lees “Naar Huis” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.