Naar bed, naar bed – M.J. Arlidge

Titel: Naar bed, naar bed
Auteur: M.J. Arlidge
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7859 9

Ik ben boos. Boos op Arlidge. Ik ben verrast. Verrast door Arlidge. Ik heb bewondering, bewondering voor Arlidge. Ik sta vol verbazing te kijken waar Arlidge in “Naar Bed, Naar Bed” mee komt.

Dit boek is het vijfde deel in de serie over Helen Grace dat ik lees. In de eerdere delen hebben we Helen leren kennen als een door en door integere politievrouw, met een donker verleden. En juist dat verleden is haar drijfveer om te strijden voor het juiste.

Bij het lezen van de tekst van het persbericht bekroop me al een ongerust gevoel: “Als het lijk van een bekende in een nachtclub wordt gevonden, komt het moordonderzoek opeens wel heel dicht bij haar eigen leven.” Het zal toch niet?

Het zal toch wél. Al voordat ik de vijftigste pagina had omgeslagen, slaat Arlidge me om de oren met iets wat eigenlijk niet kan. Niet mag. Niet hoort.

En dan komt het tweede lijk bovendrijven (figuurlijk dan). Weer een klap in het gezicht van Helen, maar ook in het gezicht van de lezer, die op basis van de vier voorgaande delen een bepaalde verwachting heeft.

Boos  op Arlidge?

En dan het einde. Dit is zó tegen elke regel van het schrijven van series. Dit is zó fout. Ik zou er woedend om moeten worden. Razend. Petities op facebook moeten starten. Dreigbrieven naar de uitgevers moeten sturen. Ware het niet, dat Arlidge hiermee een geniale draai aan zijn serie geeft.

Want laten we eerlijk zijn en naar de voorgaande recensies kijken. De eerste drie delen scoorden een 7,5 of 8-, maar in het vierde deel leek de koek een beetje op. Alsof Arlidge het eigenlijk ook niet zo goed meer wist. Die dip maakt Arlidge met “Naar Bed, Naar Bed”, meer dan goed. Dit deel vroeg ik aan uit gewoonte en in de hoop dat het mee zou vallen. Het volgende deel vraag ik weer aan uit volle overtuiging.

Wat een geweldige comeback maakt Arlidge hier!

Waardering: 8,5/10


Lees “Naar bed, naar bed” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.